Af - 07/02-14 06:00

Ekspert: Millionstøtte til grandprix er ulovligEkspert: Millionstøtte til grandprix er ulovlig

En af Danmarks førende eksperter i konkurrenceret kalder offentlig støtte på 50 mio. kr. til Melodi Grandprix ulovlig statsstøtte. Kommune og region afviser.

storybild

(Billede: Polfoto)

Danmarks Radio kan stå med en to-cifret ekstra millionregning efter Eurovision i maj.

Ifølge en af Danmarks førende eksperter i statsstøtte, seniorrådgiver Peter Vesterdorf, er det nemlig ulovlig statsstøtte, når Københavns Kommune, Region Hovedstaden og Wonderful Copenhagen har givet op mod 50 millioner kroner til at ombygge det gamle B&W-værft til melodigrandprix.

Ups: Ny million-brøler belaster Eurovision
Ups: Ny million-brøler belaster Eurovision

De har nemlig glemt at spørge EU-kommissionen om lov til at give de mange millioner kroner.

»Og så er det per definition ulovlig statsstøtte, fordi de ikke har anmeldt og fået lov af EU til at give støtten. Det er ligegyldigt, om støtten er til kultur eller til en statslig virksomhed – de skal stadig have lov af Kommissionen, før det er lovligt,« siger advokat Peter Vesterdorf fra advokatfirmaet Publicure, der har skrevet bøger om konkurrenceret og EU-statsstøtteret.

Hva' så, Robbie? Vil du bytte med Eurovision?
Hva' så, Robbie? Vil du bytte med Eurovision?

Kan være i strid med reglerne
Peter Vesterdorf peger konkret på EU-traktatens artikel 107 og 108 og en række afgørelser, hvor private og offentlige virksomheder blev tvunget til at betale millionbeløb tilbage, som de havde modtaget i støtte. Han mener også, at det er i strid med den danske konkurrenceret.

Han mener, at statsstøtten til afholdelsen af Eurovision i København kan være konkurrenceforvridende over for andre tv-stationer om kommer, der også kunne have afholdt grand prixet.

»De byer, som ikke fik showet af DR – altså Herning og Horsens – kan være utilfredse med, at kommune og region har støttet med så store beløb for at få showet til København. Også konkurrerende tv-stationer kan være utilfredse. Jeg vurderer, at de har et problem,« siger Peter Vesterdorf.

DR: Det er ikke os, der truer med at flytte Eurovision
DR: Det er ikke os, der truer med at flytte Eurovision

Afviser påstanden
Både Region Hovedstaden, Wonderful Copenhagen og Københavns Kommune oplyser, at de ikke har søgt EU om lov, før de bevilligede de 50 millioner kroner til at ombygge B&W-værftet.

Via et fælles selskab skulle de ifølge kontrakten stå for de fysiske rammer, mens DR stod for selve showet. De afviser, at statsstøtten er ulovlig.

»Aktiviteten er inden for rammerne for, hvad en kommune og en region må foretage sig som offentlig instans,« skriver enhedschef for presse Claus Bøggild fra Region Hovedstaden.

Regionen mener ikke, at støtten er ulovlig, da der ifølge regionen er tale om støtte til et kulturelt formål.
Samme melding kommer fra Wonderful Copenhagen og Københavns Kommune.

»Jeg har vendt dit spørgsmål med vores jurister. Der er ikke tale om statsstøtte i EU-retlig henseende. Projektselskabet, der står for at skabe rammerne for Eurovision i København, udøver ikke økonomisk aktivitet, bl.a. fordi de ikke skal genere overskud,« skriver pressemedarbejder Tine Pind Jørum fra Københavns Kommune.

Sagen får gruppeformand for Liberal Alliance i København, Lars Dueholm, til at kræve en redegørelse fra Københavns Kommune, før han vil være give flere millioner til showet.

Grand Prix-vært indrømmer: Jeg takkede faktisk nej
Grand Prix-vært indrømmer: Jeg takkede faktisk nej

DR til grin: Flyt Eurovision til Jylland
DR til grin: Flyt Eurovision til Jylland

LÆS OGSÅ: Kræver 13 mio.: DR truer med at flytte Eurovision

Har du læst disse?

Andre læser også

Hvad tænker du..?

Lige nu på BT.dk

Karen Maj udlejede sit sommerhus: Så...
bt.dk
Arsenal-legende: Wenger-stop er en...
bt.dk
Klar FCK-føring: Men masser af...
bt.dk
Chefforhandler med overraskende nyt:...
bt.dk
Hitter på mx

AnnonceHitter på mx