Af David Andersen - 08/07-15 18:20

Martin Lidegaard afviser Irak-drilleriMartin Lidegaard afviser Irak-drilleri

R støtter Irak-kommission, som ikke var politisk drilleri, siger tidligere udenrigsminister Martin Lidegaard.

storybild

(Billede: Polfoto)

Der lå ikke en politisk dagsorden bag, så S-R-SF-regeringen nedsatte Irak-kommissionen for at genere VK-regeringen og Dansk Folkeparti, som i marts 2003 støttede, at Danmark gik med i USA's krig mod Iraks diktator, Saddam Hussein.

Det siger udenrigsminister Martin Lidegaard (R) som svar på, at udenrigsordførerne Søren Espersen (DF) og Mette Bock (LA) beskylder den tidligere regering for at bruge kommissionen som politisk drilleri.

- Vi ved jo godt, at Irak-krigen blev indledt på et falsk grundlag, og der var ingen masseødelæggelsesvåben. Det har de borgerlige allerede erkendt, siger Martin Lidegaard.

S og R: Behandling af fanger i Irak bør undersøges
S og R: Behandling af fanger i Irak bør undersøges

Vi vil have undersøgelsen, fordi vi skylder os selv, men også de veteraner, vi stadig har iblandt os, og de pårørende til de, der er faldet, at vi lærer af vores fejl og vore succeser.

S og R mistede ifølge Claus Perregaard, der var spindoktor for tidligere udenrigsminister Villy Søvndal (SF), interessen, da kommissionen var nedsat. Det beskriver Perregaard på Facebook med disse ord:

- Reelt var kun Villy interesseret. Og med hans status i regeringen var det betydningsløst. Efter først min, siden SF's exit var der ingen, der havde interesse i arbejdet, og man lod åbenlyst stå til, selv da det stod klart, at kommissionen arbejdede dysfunktionelt.

Fogh bebudede Irak-støtte til USA et år før krig
Fogh bebudede Irak-støtte til USA et år før krig

Martin Lidegaard, der i 2014 afløste Holger K. Nielsen som udenrigsminister, da SF forlod regeringen, kan slet ikke genkende billedet.

- I den første politiske debat om krigen var Marianne Jelved (som radikal partileder, red.) den første til at sige, at dette ikke fik lov at gå over i historiebøgerne uden at blive undersøgt. Jeg kan ikke genkende Perregaards udlægning af historien, siger Martin Lidegaard.

Han beklager, at Irak-kommissionen ikke fungerede i to år, men det er ikke politisk drilleri, siger han.

LÆS OGSÅ: Minister: Irak-kommission strides internt

Andre læser lige nu

Andre historier

Hvad tænker du..?

Lige nu på BT.dk

Rival misunder Wozniacki: 'For hende...
bt.dk
'Jeg er gravid i syvende måned - og...
bt.dk
Dansk sangerinde taler ud om mandens...
bt.dk
Trump så 'usikker' Oprah på tv: Håner...
bt.dk
Hitter på mx

AnnonceHitter på mx