Af - 29/06-16 07:47

Kun halvdelen føler sig klædt på til at vælge uddannelseKun halvdelen føler sig klædt på til at vælge uddannelse

Ny undersøgelse viser, at 18-24-årige ikke er klædt på til at vælge den rigtige uddannelse. Der skal være mere karrierefokus på de gymnasiale uddannelser, mener ekspert.

storybild

(Billede: Søren Bidstrup)

Om knap en uge skal tusindvis af unge tage stilling til fremtiden. På tirsdag klokken 12 er der frist for ansøgninger til de videregående uddannelser, men beslutningen er ikke nem.

En ny Epinionmåling for Uddannelses- og Forskningsministeriet viser, at kun knap halvdelen af unge, der står overfor at skulle vælge uddannelse, eller som har gjort det indenfor de sidste to år, føler sig klædt godt på.

Områdechef for ungdomsuddannelse i EVA, Camilla Hutters, fortæller, at det kan skyldes, at der ikke bliver arbejdet så meget med at afklare de unges valg, når de går i gymnasiet.

Studiejob giver en højere løn efter uddannelse
Studiejob giver en højere løn efter uddannelse

- Det gælder både i forhold til det, de selv kan, men også i forhold til hvilke muligheder de har. Vores undersøgelser tyder på, at det er vigtigt, de unge får nogle praktiske erfaringer med forskellige job og uddannelser, og at det bliver en del af undervisningen, sådan at eleverne får en større forståelse fremtidige karrieremuligheder i løbet af gymnasiet, siger Camilla Hutters.

Samme opfattelse har formand for Danske Gymnasieelevers Sammenslutning, Martin Thing.

- Vi går ind for, at der skal være bedre studievejledning i gymnasiet. Som det ser ud nu er vejledningen ofte begrænset til, at der kommer nogle ud og holder et oplæg i en time en gang om året, og så skal man selv opsøge studievejlederen, hvis man vil have yderligere hjælp, siger Martin Thing.

Ifølge Camilla Hutters er der især to ting, de unge går op i, når de vælger uddannelse.

- De fleste unge er meget realistiske, når de vælger uddannelse, og de kigger meget på jobmuligheder. Men det er også vigtigt for dem, at se på, hvad jobbet går ud på, og om det passer med den de er, siger hun.

'Derfor er Sofie Danmarks sejeste student'
'Derfor er Sofie Danmarks sejeste student'

De nye tal gør ‘stort indtryk’ på Uddannelses- og Forskningsminister, Ulla Tørnæs (V).

- Det understreger behovet for, at vi gør, alt hvad vi kan for, at de unge bliver klædt bedre på til at træffe valget, siger hun og opfordrer de unge til selv at være nysgerrige og søge informationer om de forskellige uddannelser.

- Informationen om de forskellige uddannelser, og de jobmuligheder de giver, er tilgængelig, men vi vil gerne øge opmærksomheden om, at den findes, siger Ulla Tørnæs.

Uddannelses- og Forskningsministeriet har netop igangsat en kampagne, der skal få de unge til at tænke jobudsigter med ind i deres uddannelsesvalg.

Ulla Tørnæs mener også, at et tættere samarbejde mellem de videregående uddannelser og de gymnasiale uddannelser er en rigtig god ide, så de unge bliver mere bevidste om, hvad de vil videre med efter gymnasiet.

Pressede unge vælger forkert uddannelse
Pressede unge vælger forkert uddannelse

Og mere klarhed er vigtigt for de unge, for usikkerhed omkring valg af uddannelse kan have konsekvenser, fortæller Camilla Hutters.

- For nogle unge kan manglen på afklaring betyde, at de udskyder studiestart, fordi de er i tvivl om, hvad de skal vælge, men det er ikke nødvendigvis en god strategi, for det gør dem ikke altid klogere på deres valg. Andre falder fra det studie, de har valgt, fordi de ikke havde tænkt valget igennem, siger hun.

Andre læser lige nu

Hvad tænker du..?
Hitter på mx

AnnonceHitter på mx