Af - 11/08-16 10:13

25-årige Nadja: Nu må det for helvede være nok!25-årige Nadja: Nu må det for helvede være nok!

- Piger skal ikke lære, hvordan de undgår at blive voldtaget - det er fyrene der skal lære, hvordan de ikke voldtager piger.

Bildstrecke im Grossformat »

Af Nadja Iselin Wagelid Andersen

Selvom vi er i 2016, har vi et ekstremt gammeldags og kvindediskriminerende syn på voldtægt. I disse dage er der meget fokus på det, og det er jeg glad for. Vi trænger virkelig til at tage en grundig hovedrengøring af området.

Der bliver altid lagt vægt på, hvad pigerne eller kvinderne har gjort for at 'fortjene' at blive voldtaget, og hvad de selv har gjort for at fremprovokere mændene til at gøre det. Havde de en kort nederdel på, gik de alene gennem et mørkt område, var de fulde, flirtede de, eller var de alene med én eller flere mænd, de ikke kendte?

Efter gruppevoldtægtssag får denne kommentar 10.000 likes på Facebook
Efter gruppevoldtægtssag får denne kommentar 10.000 likes på Facebook

Hvis svaret er nej til alle spørgsmålene, så er det godt. Så er det ikke hendes skyld, det skete.

Men hvis svaret er ja til spørgsmålene, så er det offerets egen skyld. Hvorfor er det sådan?

Hvor ofte får vi piger ikke råd og tips til, hvordan vi kan undgå at blive voldtaget?

Hvor ofte har vi skulle høre på 'hvis du går klædt sådan, så beder du selv om at blive voldtaget?' Når vi hører om voldtægt i dag, så fremstiller vi drenge og mænd som nogle stakkels aber, der ikke har kontrol over, hvor de stikker deres penis ind, og at det er os kvinders ansvar at undgå at gøre alle mulige ting, der kan 'lokke dem'.

Da jeg voksede op, lærte jeg, at voldtægt var at have sex med nogen mod deres vilje. At blive voldtaget var at blive trukket ind i et krat af en fremmed mand, der rev ens tøj af, mens man skreg og sparkede og prøvede at komme fri. Det var sådan, jeg opfattede en voldtægt.

Tiltale: Dna afslører voldtægtsmand efter halvandet år
Tiltale: Dna afslører voldtægtsmand efter halvandet år

Men hvad med de gange en pige ikke har sagt klart og tydeligt nej, fordi hun ikke er ved bevidsthed? Er det så voldtægt?

Det er en klassisk historie: Du er ung og du er til fest, hvor du drikker dig fuld. Du lægger dig til at sove i en seng, og når du vågner, er du ved at blive penetreret af en fyr. Og det er din egen fejl, for du var skidefuld og kunne ikke sige nej. Hvordan skulle han vide, at du ikke havde lyst? Især hvis du havde kysset med ham tidligere på aftenen. Så ved han jo ikke, at du ikke vil have sex med ham, selvom alkoholen har gjort dig bevidstløs.

Måske var det endda ham, der gav dig alkoholen. Men vent - det er ikke hans ansvar, det er dit. Det var dig, der drak. Du sagde ikke nej. Du sparkede ikke, og du råbte ikke. Du lå bare der og gjorde ikke nogen modstand, og den der tier samtykker.

Lyder det ikke bekendt?

Omdiskuteret voldtægtssag fra Herfølge når landsretten
Omdiskuteret voldtægtssag fra Herfølge når landsretten

For at være helt ærlig så er jeg usikker på, om drenge og mænd rent faktisk ved, at det er dem, der begår voldtægt, når de udfører seksuelle handlinger med nogen, der ikke kan modsætte sig. Jeg tror ikke engang, at mange piger er klar over det, for flere af mine veninder har oplevet det, og de har ikke opfattet det som en voldtægt.

De har påtaget sig skylden, for det var deres egen fejl, at de drak sig fra sans og samling, og det var deres egen fejl, at de lagde sig til at sove i en fremmed seng og ikke var i stand til at modsætte sig det, der skete. Det er det, vi piger bliver opdraget til at tro. Det er vores ansvar. Jeg synes, det er meget trist.

Hvor kommer denne holdning fra? At både pige og fyre synes, det er en normal ting ved at drikke sig fuld, at man skal have sex mens den ene part ikke er ved bevidsthed? Hvad er egentlig det fede ved det, er det ikke federe at tage en spiller i badet end at banke løs i en, der ligger som en sæk kartofler?

Knust Andrea: Tre mænd er frikendt for gruppevoldtægt
Knust Andrea: Tre mænd er frikendt for gruppevoldtægt

Hvordan skal vi nå ud til fyrene og pigerne og fortælle dem, at sex uden samtykke ikke er acceptabelt, når vi gang på gang ser voldtægtsmænd gå fri, fordi det på den ene eller anden måde er pigens skyld, det skete.

Vi trænger til en holdningsændring i samfundet. Det er ikke i orden 'at tage for sig'. Det er ikke i orden at voldtage.

Piger skal ikke lære, hvordan de undgår at blive voldtaget - det er fyrene, der skal lære, hvordan de ikke voldtager piger.

Indlægget blev oprindeligt bragt på nadjaiselin.blogg.no.

Andre læser lige nu

Hvad tænker du..?
Hitter på mx

AnnonceHitter på mx