31/08-17 12:04

Disse svampe må du ikke forveksle kantareller medDisse svampe må du ikke forveksle kantareller med

Der er flere kantareller end normalt, de dukker op flere steder end normalt, og lige nu er det højsæson. Læs med her, hvordan du finder dem.

storybild

Det er vigtigt at have styr på alle karakteristika af den svamp, der skal samles. Det er ikke nok, at svampen lever op til kun nogle af dem. Der skal være styr på det hele, siger Jan Kjærgaard fra Naturstyrelsen. Scanpix/Kjersti Hjelmen

København. Kantareller er en af de mest populære spisesvampe at gå på jagt efter herhjemme, og i år er der gode chancer for at finde rigeligt.

- Jeg har set flere, end jeg plejer, og de er også dukket op, steder hvor jeg ikke plejer at se dem, fortæller Jan Kjærgaard, der er biolog og naturvejleder for Naturstyrelsen.

Han fortæller, at den almindelige kantarel vokser bedst i sandede skove. Svampene vokser kun i forbindelse med træer. Det kan være både løvskov og nåleskov, men kantareller vokser ikke for sig selv uden et træ, hvis rodnet den danner forbindelse med.

Svampen er æggegul og kan variere i farve i cirka samme skala som en æggeblomme, og så er de små lækkerbiskener kun mellem tre og ti centimeter høje.

Vil man som utrænet på kantareljagt, så er det vigtigt, at man er klar over, hvad der er at tage fejl af og gå kritisk til værks.

- Nogle gange vil folk bare så gerne finde noget spiseligt, at de tænker "bingo", bare der er en overfladisk lighed med det, de leder efter. Men alle karaktertræk skal passe, ikke kun et enkelt, understreger Jan Kjærgaard.

I nogle tilfælde tager man fejl af almindelig kantarel og ametyst-kantarel eller bleg kantarel, og det er helt fint. De er begge spisesvampe men bare ikke lige så prægtige.

I andre tilfælde kan man forveksle med orangekantarellen, som godt kan give mavebesvær, hvis man spiser den.

- Den orange er selvsagt lidt mere orange, og den har tyndere lameller, hvor almindelig kantarel har mere grove ribber på undersiden. Så igen skal man tage højde for alle karakteristika, fortæller Jan Kjærgaard.

Den giftige svamp almindelig netbladhat forveksler nogle også med kantarel, så det er vigtigt at kende begge, så man kan se, om man er ved at tage fejl.

Når det er sagt, så er der masser af kantareller at finde i år, og de vokser flere steder end normalt. Både børn og voksne kan få en dag ud af sammen at samle en kurvfuld.

- Så kan man tjekke dem efter, når man kommer hjem. Hvis man ikke er 100 procent sikker på, at det er den rigtige, så skal man ikke spise dem. Men de rigtige kantareller skal blot børstes af for jord, og så er de klar til at tilberede, fortæller Jan Kjærgaard.

Svampene kan blive et himmelsk måltid med kun få ingredienser, fortæller kok og kogebogsforfatter Louisa Lorang.

- Når man samler selv, så er det bare hjem og stege dem i smør, koge dem ind med fløde og tilsætte en smule salt og så op på hvidt brød. Det er alt, der skal til, siger hun.

Fakta: Undgå at forveksle en kantarel med lignende svampe

Naturstyrelsen beskriver en almindelig kantarel således:

- Hatten vokser frem hvælvet, men bliver snart tragtformet med en bølget rand. Diameteren kan blive op til ti centimeter.

- Svampen har nedløbende forgrenede lister under hatten, og disse løber langt ned ad stokken. Overgangen mellem hat og stok er uskarp. Stokken er lysere end hatten og er cylindrisk i formen. Stokken er to til seks centimeter lang og en halv til halvanden centimeter tyk.

- Slå billeder op af kantareller.

- Sørg for at slå orange kantarel, almindelig tragthat og den giftige almindelig netbladhat op, så du ved, hvad der er at tage fejl af.

- Alle karaktertræk skal opfyldes. Det er ikke nok, at svampen passer i farve men ikke i form.

Kilde: Jan Kjærgaard, Naturstyrelsen.

/ritzau/FOKUS

Andre læser lige nu

Hvad tænker du..?
Hitter på mx

AnnonceHitter på mx