Af - 10/02-16 12:57

Organisation: Derfor kan forbud mod madspild være katastrofaltOrganisation: Derfor kan forbud mod madspild være katastrofalt

Metroxpress kunne i sidste uge fortælle om et fransk forbud mod supermarkeders udsmidning af mad. Overraskende nok finder man ikke lutter glæde hos forbrugerbevægelsen ‘Stop Spild af Mad’ og frivillige kræfter på samme område.

Bildstrecke im Grossformat »

- Det skal først tænkes meget grundigt igennem, hvis vi skal indføre det i Danmark, lyder det fra stifteren af ‘Stop Spild Mad’, Selina Juul, da metroxpress kontakter hende for en kommentar på det nyligt franske forbud mod madspild.

Non! Nyt fransk forbud forbyder madspild
Non! Nyt fransk forbud forbyder madspild

Frankrig vil som det første land i verden her til juni gøre det ulovligt for store supermarkeder at smide mad ud - mad som stadig kan betegnes som spiselig vel at mærke. Nu bliver de i stedet forpligtet til at donere maden væk til velgørenhedsorganisationer.

Selina Juul har sine betænkeligheder ved at indføre sådan en lov i Danmark. Hun var tøvende med at bakke op om forslaget, da hun sidste år var i en paneldebat med FN og Arash Derambarshs, politikeren der fremlagde loven i Frankrig. Og hun er også tøvende med at indføre samme lov i Danmark.

- Frankrig og Danmark er to vidt forskellige lande. I Danmark ville hjælpeorganisationer risikere at blive gjort til ‘skraldespande’ for madspild, og hvem skal betale for at gribe al det omfattende madspild, siger Selina Juul til metroxpress.

Ren luft skal forhindre rådne grøntsager og madspild
Ren luft skal forhindre rådne grøntsager og madspild

Hospitaler og plejehjem skal smide mindre mad ud
Hospitaler og plejehjem skal smide mindre mad ud

Udtalelsen om at hjælpeorganisationerne kunne ende som skraldespande for supermarkederne bygger hun på, at der i øjeblikket bliver smidt 168.000 ton mad ud om året i Danmark. I øjeblikket har vi, ifølge Selina Juul, omkring 6.000 hjemløse.

- Så meget kan de da ikke spise, lyder det fra stifteren Stop Spild af Mad.

Næstformanden i Landsorganisationen for Udsatte (LOFU), Karsten Schiøtz, har også sine betænkeligheder ved at indføre et totalforbud mod udsmidning af mad i Danmark.

- Hvis et sådan totalforbud skulle indføres i Danmark, ville det kræve en række tiltag først, da det ellers kunne ende i en katastrofe. Det ville bare være at skubbe problemet videre til os, så vi pludselig står med alt maden, siger Karsten Schiøtz.

Aarhusiansk madspilds-koncept rykker til udlandet
Aarhusiansk madspilds-koncept rykker til udlandet

LOFU er en frivillig organisation, der indsamler mad fra events og lignende. Maden distribuerer de ud til danske borgere - primært familier.

Organisationen håber på et hul igennem til supermarkederne om selektiv afhentning af mad, men de har endnu ikke kunne få en aftale i stand. Men det kommer nok snart, lyder det fra næstformanden.

- Der er meget politik på det her område. Både med hensyn til egenkontrol og hygiejne, men også med information om, hvor maden kommer fra og så videre. Det er sådan set fint nok, men nu har vi en institution der sagtens kan - og vil - afhente maden. Vi vil bare gerne hjælpe, siger Karsten Schiøtz.

Han understreger, at deres organisation også kan overholde bestemmelserne på området om for eksempel temperatur og hygiejne ved både transport og opbevaring.

Dansker får ny blog om madspild på Huffington Post
Dansker får ny blog om madspild på Huffington Post

Ny app rullet ud i Aarhus: Mindsker madspild og sparer dig penge
Ny app rullet ud i Aarhus: Mindsker madspild og sparer dig penge

Før et forbud mod udsmidning af mad overhovedet skulle komme på tale i Danmark, så nævner Selina Juul nogle ting, der lige skal være på plads først.

- For det første skal der være styr på infrastrukturen. Altså hvem skal transportere maden, hvor meget skal der transporteres og så videre. For det andet skal de frivilligere organisationer have økonomisk støtte til at aftage alt den her mad. Det er ikke dem, der skal betale, siger hun.

Hun tilføjer også, at før det overhovedet skulle blive aktuel med sådan en lov, burde vi lige afvente resultaterne af Frankrigs forbud først.

Projektet ‘Overskudsmad’, der blandt andet er søsat af ‘Stop Spild af Mad’, hjælper på nuværende tidspunkt supermarkederne med organisation og information, så donation af madvarer kan forløbe endnu bedre.

- Vi håber, at det med tiden kan gå hen og udvikle sig til en direkte donation af overskuds-madvarer fra både producent og supermarked til organisation. Som det ser ud lige nu, ville organisationerne simpelthen få for meget mad, hvis producenterne var forpligtet til at donere, siger lederen af projektet, Thomas Fremming.

Han udtaler, at de på nuværende tidspunkt afventer på grønt lys fra de store supermarkedskæder, så der kan åbnes en direkte donationsrute fra supermarkederne til organisationer og herberger - uden at de bliver overvældet af mængden, og uden at de i sidste ende står med regningen.

Ny lov: Supermarkeder indfører genial løsning for overskydende mad
Ny lov: Supermarkeder indfører genial løsning for overskydende mad

Nyt supermarked satser på kasserede varer
Nyt supermarked satser på kasserede varer

Kampen mod madspild kæmper for overlevelse: Rub & Stub i fare
Kampen mod madspild kæmper for overlevelse: Rub & Stub i fare

Supermarkeder smider 150.000 ton mad ud om året
Supermarkeder smider 150.000 ton mad ud om året


Har du læst disse?

Andre læser også

Hvad tænker du..?

Lige nu på BT.dk

Svensk stjerne har mistet barn: 'Det...
bt.dk
Politiet jagter mand i 'mørkt tøj':...
bt.dk
Medie: Kongelig fartdjævel ræsede...
bt.dk
Mor trodser eksperternes klare...
bt.dk
Hitter på mx

AnnonceHitter på mx