Af - 25/05-15 10:25; Opdateret: 25/05-15 11:33

Qvortrup til Thorning: Masochistisk at udskrive valg nuQvortrup til Thorning: Masochistisk at udskrive valg nu

Blå blok står til at tage 54,3 procent af stemmerne i ny måling, hvor Thorning og resten af rød blok må nøjes med 45,6 procent.

storybild

I løbet af de seneste dage er rygterne om, at statsminister Helle Thorning-Schmidt (S) vil udskrive valg i denne uge, tage til. Men nu er spørgsmålet så, om hun tør udskrive valget med en ny måling, som giver blå blok fremgang. (Billede: Polfoto)

De seneste dage har stort set alle politiske kommentatorer og analytikere sagt og skrevet, at Helle Thorning-Schmidt formentlig vil udskrive valg i denne uge.

I går lød det fra DR's Ask Rostrup, at adskillige ministre og deres rådgivere fra SR-regeringen nu er begyndt at lyde helt overbeviste om, at valget kommer inden sommerferien - og her mener det fleste, at denne uge er sidste chance, hvis man skal nå at fange vælgerne, inde de rejser på ferie.

Den seneste tid har en række målinger da også peget på, at det måske er nu, hvis Thorning vil have en chance for genvalg. I en Megafon-måling for TV2 og Politiken fra slutningen af april stod blå blok således kun til 52 procent mod rød bloks 48 procent.

Og i den seneste YouGov-måling for metroxpress fra den 13. maj stod rød blok til 47,7 procent af stemmerne, hvilket ifølge flere eksperter også er inden for rækkevidden af, hvad man kan hente på en valgkamp.

Eksperter enige: Thorning udskriver valg i næste uge
Eksperter enige: Thorning udskriver valg i næste uge

Men i dag rammer en meningsmåling, som Voxmeter har lavet for Ritzau, statsministeren som en kold klud i ansigtet. Blå Blok står til at få 54,3 procent af stemmerne, og forspringet til rød blok er således på over otte procentpoint.

Ifølge metroxpress' politiske kommentator Henrik Qvortrup vil målingen få Thorning til at tænke sig om en ekstra gang.

- Jeg mener, at det vil være noget nær politisk masochisme at udskrive folketingsvalget nu, som målingerne ser ud. Selvfølgelig kan noget løbes ind i løbet af en valgkamp, men hvorfor i Himlens navn skal man gå ind i et uafvendeligt nederlag, hvis man har mulighed for at vente, siger Henrik Qvortrup, som ligesom sin kolleger har oplevet en stigende valg-hype de seneste dage på Christiansborg.

- Alle kilder - jeg mener alle kilder - siger, at valget kommer i denne uge. Inden for de seneste 10 dage har jeg ikke talt med en eneste, der siger valg til efteråret. Alle føler sig overbeviste om, at det kommer nu, siger han.


- Jeg tror sådan set, at regeringen er helt afklaret med, at den ikke kommer i en situation, hvor rød blok kommer til at stå til føring. De vil skulle hente noget i en valgkamp, men det ser ud til at være for stor en mundfuld lige nu.

Henrik Qvortrup, politisk kommentator, metroxpress


Henrik Qvortrup mener dog ikke, at det vil give nogen mening at udskrive et valg, når rød blok fortsat er så langt bagud. Og når hun dagens måling står til at skulle hente et forspring på otte procentpoint, er det nærmest umuligt. Og dertil kommer, at der til rød bloks tal også er medregnet stemmerne fra både Kristendemokraterne og Alternativet, som begge ligger et stykke under spærregrænsen og dermed kan ende med at være tabte stemmer.

- Jeg har jo hele tiden syntes, at det logiske var, at indtil målingerne havde en karakter for Thorning, så hun kunne føle sig nogenlunde sikker på et genvalg, så skulle hun vente. Der skal en indsnævring til, før at hun kan hente det, tror jeg. Den skal minimum hedde 47-53 - vel at mærke med Alternativet inde (over to procent, red.), siger han.


Støjberg: Venstre vinder ved at tale politik
Støjberg: Venstre vinder ved at tale politik

Ny måling: Socialdemokrater står stærkt - alligevel ser det sort ud for rød blok
Ny måling: Socialdemokrater står stærkt - alligevel ser det sort ud for rød blok


LÆS OGSÅ: S: Valget tæller - målinger går op og ned

LÆS OGSÅ: Liberal Alliance vinder frem blandt vælgerne

LÆS OGSÅ: Qvortrups analyse: Nu er Thorning klar til at udskrive valg

Har du læst disse?

Andre læser også

Hvad tænker du..?

Lige nu på BT.dk

Emelie tjener godt på privat...
bt.dk
13 unge bilister taget af politiet på...
bt.dk
Kæmpe Hollywood-firma er gået konkurs...
bt.dk
Retter alvorlig mistanke mod Danmarks...
bt.dk
Hitter på mx

AnnonceHitter på mx