Af Lars Fogt - 08/12-16 07:37

Storbykvinderne venter stadig længere på at få børnStorbykvinderne venter stadig længere på at få børn

Kvinderne i København og Aarhus venter længere med at få en baby. Førstegangsfødende kvinder er i dag 30,8 år i København og 29,4 år i Aarhus.

storybild

(Billede: Pixabay)

Ældst er de nybagte mødre på Frederiksberg og i Gentofte, hvor de næsten er 32 år ved første fødsel ifølge Danmarks Statistik.

På Lolland er kvinderne derimod bare 25,5 år i gennemsnit ved første fødsel, mens kvinder i snit i de fleste jyske og vestsjællandske provinsbyer er 27-28 år ved første fødsel.

Siden 2006 er mødre i hovedstaden i gennemsnit blevet et halvt år ældre, hvorimod fødealderen for første baby står fuldstændig stille i provinsen.

- Det går den forkerte vej i storbyerne. Lyttede man til biologien, burde kvinder føde, når de var 20 år. Venter de til, de er 30 år, er frugtbarheden halveret. Politikere i storbyer burde gøre mere for, at kvinder kan få børn tidligere, siger formand og professor Morten Grønbæk fra Vidensråd for Forebyggelse, der står bag en stor rapport om emnet.

Der er mange grunde til, at kvinder i storbyer venter, vurderer seniorforsker Mogens Nygaard Christiansen fra SFI – Det Nationale Forskningscenter for Velfærd.

- Det kan skyldes, at kvinder i storbyer typisk har længere uddannelser. De venter, til de er færdige og har fået job, før de begynder at stifte familie. Når de op i alderen, skal de dog ofte søge til fertilitetsbehandling, siger han.

Forfatter Tine Olesen bag bogen ‘Mor – sidste udkald’ fik først sit første barn, da hun var 42 år og en lige efter, da hun var 43 år.

- Når man bor i en storby, kan man nemt leve et ungdommeligt liv længe med cafeer og andet. Jeg boede i København, men er nu flyttet til Nordsjælland. Det handler om tilfældigheder, og hvornår jeg mødte den rigtige, siger Tine Olesen.

Har du læst disse?

Andre læser også

Hvad tænker du..?

Lige nu på BT.dk

Teenager dræbt i arbejdsulykke
bt.dk
Dansk tennis-komet tager kæmpe-skalp
bt.dk
DF-top: Messerschmidt vil gøre...
bt.dk
Kim Larsens søn var bange for...
bt.dk
Hitter på mx

AnnonceHitter på mx