Unge kvinder tror sex skal være smertefuldtUnge kvinder tror sex skal være smertefuldt

Et ukendt tusindtal unge, danske kvinder oplever smerter under sex. Mange tror, at det helt normalt og gør derfor ikke noget ved det, lyder det fra eksperter på området.

storybild

(Arkivfoto) (Billede: AP Images)

Angiveligt er det en helt normal opfattelse blandt kvinder, at sex er forbundet med smerte. Ifølge en international undersøgelse, foretaget sidste år for Bayer Healtcare blandt 5.900 kvinder mellem 20-29 år i otte europæiske lande, svarede 59 procent, at de tror, at størstedelen af kvinder oplever smerte under samleje.

I Danmark, som ikke indgår i undersøgelsen, fortæller ledende eksperter på området, at tankegangen herhjemme langt fra er fremmed, og at mange kvinder - især unge - lider af smerter i underlivet, når de dyrker sex.

- Vi har indtryk af, at en del kvinder meget længe har accepteret, at sex gør ondt på dem, siger Astrid Højgaard, ledende overlæge på Sexologisk Center på Aalborg Universitetshospital.

Hun bakkes op af Henrik Vittrup, speciallæge i gynækologi og uddannet sexolog.

- Inden for denne gruppe har patienterne typisk gået med symptomerne et par år. De har været hos egen læge, men aldrig fået den ledsagende psykoseksuelle rådgivning, der kan lindre, siger han og fortsætter:

- Når behandlingen ikke hjælper, trækker de sig ind i sig selv og tror automatisk, at problemerne er helt almindelige, siger Henrik Vittrup.

Danske mænd med sygelig sextrang er selvmordstruede
Danske mænd med sygelig sextrang er selvmordstruede

Smerter i underlivet kan skyldes forskellige hudlidelser, relatere sig til oplevelser med at have presset sig til seksuel samvær eller bunde i noget psykisk. I forhold til sidstnævnte siger Lea Treebak Jensen, psykolog på Ambulatorium for Sexologi på Aalborg Psykiatrisk Universitetshospital:

- Har man haft en ubehagelig oplevelse med sex, kan den ligge latent i kroppen og hjernen og vende tilbage hver gang, man prøver på ny. Derfor er det vigtigt, at man er åben om problemerne, tør tale frit om det og arbejder for eller søger hjælp for igen at skabe en tryg ramme for seksualiteten, lyder det fra Lea Treebak Jensen.

Par søger fertilitets-behandling uden at dyrke sex
Par søger fertilitets-behandling uden at dyrke sex

En af konsekvenserne, hvis man ikke gør noget ved problemerne, kan ifølge Astrid Højgaard være et dårligt selværd:

- Det medfører et negativt selvbillede, en følelse af utilstrækkelighed og en følelse af at være forkert og anderledes end flertallet, siger hun og tror, at problemerne for visse kan blive så omfattende, at de foretrækker et liv som single i stedet for igen og igen at opleve nederlag i soveværelset:

- I nogle tilfælde tror jeg, at kvinder vælger at leve alene for at undgå nederlagssituationer. I et parforhold, går det jo også ud over den mandlige partner, som kan komme til at føle sig som en overgrebsmand uden at ønske det, lyder det fra overlægen.

Har du læst disse?

Andre læser også

Hvad tænker du..?

Lige nu på BT.dk

Mand død i brand
bt.dk
Fransk bager får bøde for at arbejde...
bt.dk
Offensiv FCM-boss: Bider efter...
bt.dk
Efter hård kritik af...
bt.dk
Hitter på mx

AnnonceHitter på mx