Af Silla Bakalus - 13/12-17 17:58

Børnehavebarn ramt af tuberkulose – efter kun 10 dage i børnehaveBørnehavebarn ramt af tuberkulose – efter kun 10 dage i børnehave

Flere børn i danske daginstitutioner skal nu testes for tuberkulose.

storybild

Et barn i Vejle Kommune har fået konstateret turbekulose. Arkivfoto. (Billede: Liselotte Sabroe)

Flere børn fra både en børnehave og en vuggestue i Vejle Kommune skal testes for den farlige infektionssygsdom tuberkulose, efter sygdommen er blevet konstateret hos et af børnene.

Det bekræfter dagtilbudschef i Vejle Kommune Rune Sørensen.

»Det er rigtigt, at vi har ét tilfælde af tuberkulose. Vi fik besked om det i går,« siger han.

Sygdommen er blevet konstateret hos et lille barn på omkring tre år, som netop er skiftet fra vuggestue til børnehave for ti dage siden

»Barnet er under behandling, og alle de børn, som det har haft kontakt med, vil blive testet,« siger Rune Sørensen, der ikke ved, om der er tale om en pige eller en dreng, eller om barnet er dansk eller udenlandsk.

Det lille barn går i børnehaven 'Solsikkegård', mens det kort inden sygdommens udbrud gik i vuggestuen 'Bøgen' – begge beliggende i Vejle Kommune.

Ifølge Rune Sørensen er alle forældre, der har haft børn, der har været i kontakt med barnet, blevet informeret om sygdomstilfældet.

Udover børnene vil også det personale, der har været i kontakt med det syge barn, blive testet for tuberkulose.

»Lægen opfordrer til, at ingen går i panik, og at vi får tjekket børnene, så vi får styr på situationen,« siger Rune Sørensen.

Han er ikke bekendt med tidligere fortilfælde af turbekulose i dagsinstitutioner i Vejle Kommune i de seneste mange år.

»Det er ret usædvanligt,« siger han.

Turbekulose er en alvorlig infektionssygdom, der oftest forekommer i lungerne. Ifølge Statens Seruminstitut antages det, at knap en tredjedel af verdens befolkning er smittet med de bakterier, der kan fremkalde sygdommen.  Ubehandlet er sygdommen meget farlig, og fører til over én million dødsfald på verdensplan årligt.

Langt de fleste tilfælde af tuberkulose forekommer i Afrika, Asien og Stillehavsregionen. I Danmark fik 330 personer konstateret tuberkulose i 2016. Der ses størst smittespredning hos hjemløse, misbrugere samt psykisk syge.

Af og til ses sygdommen dog også hos yngre mennesker. I 2014 blev syv gymnasieelever fra Kalundborg smittet med sygdommen, efter deres lærer havde haft turbekulose i udbrud.

Typiske tegn på tuberkulose er langvarig hoste, blod i spyttet og feber. Sygdommen smitter primært ved hoste eller nysen – især indtil sygdommen opdages hos den syge. Efter to ugers effektiv behandling, anses smitterisikoen for ophørt.

Ifølge Statens Seruminstitut er det sjælnent, at børn med turberkulose smitter andre.

Behandling af tuberkulose foregår med antibiotika og varer typisk seks måneder. Lungeforeningen oplyser, at sygdommen sjældent kommer igen efter færdig behandling.

Har du læst disse?

Andre læser også

Hvad tænker du..?

Lige nu på BT.dk

Venstre maler partiet grønt: 'Det er...
bt.dk
Glemte et gratis æble i sin taske: NU...
bt.dk
29-årig tv-kok Matt Campbell død...
bt.dk
Patrick Nielsen om boksebrag mod...
bt.dk
Hitter på mx

AnnonceHitter på mx