Af JEPPE PEDERSEN THEA DELEURAN MÜLLER - 20/06-17 22:23

Politikernes cannabis-forsøg møder stor kritik: 'Det er alt for uambitiøst'Politikernes cannabis-forsøg møder stor kritik: 'Det er alt for uambitiøst'

Fra 1. januar og fire år frem får 1.500 personer lov til at forsøge sig med medicinsk cannabis. Men det er alt for få testpersoner, uambitøist og alt for dyrt, mener forening.

storybild

Politikerne har lavet en forsøgsordning fra 2018, hvor 1.500 får lov til at bruge medicinsk cannabis. Det er dog alt for få, mener kritikerne. (Billede: Drew Angerer)

Næstformand for Cannabis Danmark, der også tæller Ritt Bjerregaard og Søs Egelind, og viceformand i Landbrug og Fødevare, Lars Hvidfeldt, kritiserer politikerens forsøgsordning.

- Det er i sig selv godt, at der kommer en forsøgsordning. Vi synes dog, det er for lidt at sætte en begrænsning på 1.500 personer, der må være med i ordningen. Hvis vi sammenligner med Canada, som har mellem 40-45.000 registrerede brugere, vil der være mange flere, der har behovet i Danmark end 1500. Derfor mener jeg, vi kan åbne endnu mere op, siger Lars Hvidtfeldt, der bliver bakket op af Lægeforeningen.

Formanden for Lægeforeningen, Andreas Rudkjøbing, har tidligere udtalt til Ekstra Bladet, at 1.500 personer er alt for få, hvis de skal kunne trække nogle forskningsvalide erfaringer ud af forsøget.

Landmænd vil gerne dyrke cannabis til medicinsk brug
Landmænd vil gerne dyrke cannabis til medicinsk brug

Søndag udtalte kræftsyge Ritt Bjerregaard, at hun også havde meldt sig ind i foreningen Cannabis Danmark, og selv vil bruge medicinsk cannabis.

Udover antallet er Lars Hvidtfeldt også bekymret over prisen. Lige nu ville det koste ca. 3.000 kr. om måneden for en testperson. Hvilket det færreste vil have råd til, når de er på sygedagpenge.

Vi synes dog, det er for lidt at sætte en begrænsning på 1.500 personer, der må være med i ordningen - Lars Hvidfeldt, næstformand i Cannabis Danmark:

- Der lægges op til, at de præparater, der skal bruges i ordningen, skal importeres. Det er i sig selv med at fordyre behandlingen for de mennesker med behovet for den. Der så vi gerne, at man fik gang i produktionen i Danmark. Det vil både gøre medicinsk cannabis billigere og skabe arbejdspladser. Vi skal med fra starten af og ikke lade udlandet løbe med hele fidusen, og hvis Danmark skal med på denne vogn, så er det nu, for globalt set går det stærkt, siger Lars Hvidfeldt, der har et særligt ønske til politikerne:

Misbrugsekspert savner fokus på hashens bivirkninger
Misbrugsekspert savner fokus på hashens bivirkninger

- Vores opfordring til politikerne er, at vi nedsætter en cannabiskommission, så sundhedsmyndighederne, og de ministerier, der vil være involveret i en dyrkning og en kontrol, sætter sig sammen og finder ud af, hvordan ordningen om medicinsk cannabis skal sættes sammen, siger han.

Jane Heitmann, der er sundhedsordfører i Venstre, har været med til at lave forsøgsordningen. Hun er meget tilfreds med det, politikerne er kommet frem til.

- Jeg synes, det er et godt lovforslag, vi har sendt til høring. Vi har haft medicinsk cannabis-præparater i Danmark i flere år. Nu udvider vi, og jeg glæder mig til, vi kan få skabt et erfaringsgrundlag. Jeg er 100 procent på patienternes side, og kan vi tilbyde en hjælp, vi ikke hidtil har haft, skal vi gøre det. Men det patientsikkerhedsmæssige aspekt har været vigtigt for os i Venstre, siger hun.

FORSØGSORDNINGEN
Venstre, Socialdemokratiet, Dansk Folkeparti, Liberal Alliance, Alternativet, Radikale Venstre og SF, blev sidste år enige om at afsætte satspuljemidler til en forsøgsordning, hvor en afgrænset gruppe patienter kan blive behandlet med cannabis-medicin.

Det er i forvejen muligt at få medicin, der indeholder dele af hamp-planten, men det nye bliver, at patienter også kan blive behandlet med rå cannabis. Der findes ingen godkendte lægemidler, som indeholder ren cannabis, men der er lagt op til, at man skal købe det fra Holland.

Forsøget, der træder i kraft 1. januar 2018, omfatter patienter med sklerose, rygmarvsskader og kroniske smerter samt kræftpatienter, der døjer med kvalme og opkast.

Man regner med, at den nye forsøgsordning vil omfatte 1500 patienter. Det er dog op til den enkelte læge, om han/hun vil give patienterne cannabis, fordi det ikke er et godkendt lægemiddel.

Trods velvilje fra forligspartierne er det endnu ikke lykkes at finde penge, så patienterne kan få tilskud til cannabismedicinen.
Jane Heitmann forklarer, at der vil være en høring, hvor alle kan komme med deres kritikpunkter af ordningen. Også af de 1.500 personer.

Staten skal sælge euforiserende cannabis til alvorligt syge
Staten skal sælge euforiserende cannabis til alvorligt syge

- De 1.500 personer er et skøn på baggrund af en vurdering fra Lægemiddelstyrelsen. Vi er i Venstre opmærksomme på, at Lægeforeningen er kritisk, men jeg kan ikke umiddelbart erindre, at være blevet mødt af deres kritik af antallet før. Lægeforeningen kan komme med de forbedringspunkter, de måtte have, til høringen – det samme gælder for foreningen. Jeg er helt åben for at lytte til alt hvad der kommer under høringsfasen. Jeg er enig i, at prisen (3.000 kr. om måneden, red.) kan være en udfordring. Vi har drøftet det politisk, men der har ikke været et flertal for de forslag, som er lagt frem til finansiering af tilskud. Igen så er jeg åben for nye forslag til finansiering fra aftalepartierne, siger Jane Heitmann.

Foreningen Cannabis Danmark frygter også, at ingen læger vil ordinere cannabissen til de syge borgere, da Lægeforeningen lige nu er imod brugen af medicinsk cannabis. Derfor kan det ende i en apart situation, hvor ingen af de 1.500 testpersoner kan få medicinsk cannabis, selv om de er udvalgt til det.

Cannabis er netop blevet lovligt i dette land
Cannabis er netop blevet lovligt i dette land

- Mht. at lægerne skal ordinere medicinsk cannabis, så er det jo samme regler, som alt andet medicin i Danmark. Det skal lægen ordinere på baggrund af en lægefaglig vurdering, svarer Jane Heitmann til kritikken.

Andre læser lige nu

Hvad tænker du..?
Hitter på mx

AnnonceHitter på mx