Af - 06/11-15 06:17

Mountainbikere ødelægger gravhøje for en million kronerMountainbikere ødelægger gravhøje for en million kroner

Terræncykling i skoven går hårdt ud over Danmarks gravhøje, og det giver i stigende grad udgifter for Naturstyrelsen, der skal reparere de beskadigede fortidsminder.

Bildstrecke im Grossformat »

Når brede cykeldæk pløjer gennem de mudrede skråninger i landets skove, medfører det alt for ofte en efterfølgende kontant regning til Naturstyrelsen.

Det skyldes, at moutainbiking er blevet særdeles populært blandt danskerne, og de afsides motionsruter langt fra asfalt går ofte over nogle af landets tusindvis af fortidsminder, som derfor lider skade.

En ny opgørelse fra Naturstyrelsen viser således, at det de seneste fem år har kostet mere end en million kroner at reparere gravhøje, stendiger og andre fortidsminder, der har lidt overlast på grund af mountainbikere.

- Det er en trend i stigning, og det er klart, at jo flere der kommer, jo større risiko er der for, at sporene går over et fredet fortidsminde, siger arkæolog Gert Hougaard Rasmussen fra Naturstyrelsen i Trekantsområdet.

Se billedet: Han cyklede 32 kilometer med den her i halsen
Se billedet: Han cyklede 32 kilometer med den her i halsen

Han fortæller, at det alene har kostet 130.000 kroner at udbedre skaderne på en enkelt gravhøj i Nordsjælland.

Naturstyrelsen kan nogle gange nøjes med at lappe sporene med grus og jord, men andre gange er skaderne for store, og så stiger omkostningerne straks.

- Hvis vi ikke opdager det tidligt nok, udvikler det sig til en regulær skade. Så må vi ikke længere udbedre skaden. Kulturstyrelsen tager over, og så går der arkæologiske undersøgelser i gang, og der skal laves rapporter, inden arbejdet bliver udført, siger Gert Hougaard Rasmussen.

Hestevogn løbsk i Dyrehaven: Kørte over dreng og splittede cykel i to
Hestevogn løbsk i Dyrehaven: Kørte over dreng og splittede cykel i to

Naturstyrelsen er ifølge arkæologen i god dialog med mange mountainbike-klubber.

- Vores problem er, at sporten også dyrkes af 'ensomme ulve' og gode venner. Dem har vi ikke i tale, siger Gert Hougaard Rasmussen.


Har du læst disse?

Andre læser også

Hvad tænker du..?

Lige nu på BT.dk

Casper Christensen afslører: Det sker...
bt.dk
Mentalerklæring: Så høj er Peter...
bt.dk
Kendt forsvarsadvokat: Derfor er...
bt.dk
Medie: Dansk ligaklub begæret konkurs
bt.dk
Hitter på mx

AnnonceHitter på mx