Af - 22/10-14 11:38; Opdateret: 22/10-14 14:58

Aarhus stemmer om ny moské nær GellerupAarhus stemmer om ny moské nær Gellerup

SF vil lægge en ny stormoské lige uden for Gellerupparken som et kompromis. Det møder dog modstand.

storybild

Flere arkitektfirmaer har givet bud på, hvordan en århusiansk moské kan udformes - blandt andet i nærheden af Gellerup. (Billede: Johannsen Arkitekter)

Kan man lægge en moské midt i et område, som bliver opfattet som en ghetto, og som kommunen derfor bruger flere milliarder på at åbne op? I Aarhus er emnet på dagsordenen endnu engang, når byrådet onsdag eftermiddag skal stemme om et forslag fra SF om at tillade byggeriet af en moské på en byggegrund i bydelen Toveshøj nær Gellerupparken.

- Der har været diskuteret frem og tilbage om, hvor man kunne placerede en moské. Vi synes, det kunne være mindst lige så fint, hvis den lå i Gellerup. Men det er der andre, der synes er et stort problem. Og så er Toveshøj er et fint kompromis, siger SF's politiske ordfører, Jan Ravn Christensen.

Politi undersøger imams udfald mod jøder
Politi undersøger imams udfald mod jøder

Hos Venstre er Gert Bjerregaard dog langt fra enig i, at SF's forslag er en god ide. Hans parti er blandt modstanderne af at placere en moské inde i Gellerupparken, og den nye placering i gåafstand fra Gellerupparken er også for tæt på, mener han.

- Vi har lavet en bred aftale i byrådet om at bruge milliarder på en meget dyr helhedsplan for Gellerup og Toveshøj, der blandt andet skal ændre beboersammensætningen. Vi vil ikke opretholde det parapllel samfund, der er der nu. Og derfor kan vi ikke støtte en stormoské i området, siger Gert Bjerregaard til metroxpress.

Muslim åbner 'homo-venlig' moske
Muslim åbner 'homo-venlig' moske

Partiet frygter ifølge Gert Bjerregaard, at en moske kan komme til at virke som en magnet på andre etniske grupper end dem, politikerne gerne vil trække til Gellerupparken og Toveshøj. Derfor bør en moské ligge så langt fra området, at det ikke sker.

- Vi mener, at man skal 3-5 kilometer uden for området, hvis det ikke skal have den forkerte effekt, siger Gert Bjerregaard.

Skyderi i moské: En person er meldt dræbt
Skyderi i moské: En person er meldt dræbt

Det er SF's Jan Ravn Christensen dog meget uenig i.

- Vi ville aldrig kunne finde på at sige til andre trossamfund, at de skulle være nødt til at køre flere kilometer væk for at komme i kirke, siger han.

Samtidig håber Jan Ravn Christensen, at en placering i Toveshøj kan mildne de beboere i området, som føler, at de er ved at blive snydt for en moské, som var en forudsætning for deres støtte til planerne om at ændre kvartererne. Og så kan den forhåbentlig også være med til at sikre, at radikale grupperinger ikke sidder og lægger planer i det skjulte i kælder- og baglokaler.

Åbning af stormoske var en opfordring til dialog
Åbning af stormoske var en opfordring til dialog

- Det vil være meget mere offentligt, hvad der foregår i en stormoské, siger Jan Ravn Christensen.

Det kan den dog også, selv om moské ligger længere væk, mener Venstres Gert Bjerregaard.

- Uanset, om den skal ligge i hjertet af Gellerup, så tror jeg stadig, at den kan få den effekt, siger han.

For eller imod? I dag åbner stormoskeen
For eller imod? I dag åbner stormoskeen

Har du læst disse?

Andre læser også

Hvad tænker du..?

Lige nu på BT.dk

Sensationelt: Lyngby rykker ud af...
bt.dk
Familie ryddede op på loftet: Fandt...
bt.dk
Alle frygter det værste: Nu kommer...
bt.dk
Rose fik et opkald, hun ikke skulle...
bt.dk
Hitter på mx

AnnonceHitter på mx