Af - 06/07-15 13:47; Opdateret: 07/07-15 10:44

De ved det ikke selv: 200.000 danskere lider af uhelbredelig sygdomDe ved det ikke selv: 200.000 danskere lider af uhelbredelig sygdom

Godt 400.000 danskere lider af KOL - såkaldte rygerlunger - men flere end halvdelen ved det ikke selv.

Bildstrecke im Grossformat »

Bliver du let forpustet? Har du daglig hoste og slim i luftvejene, og rammes du oftere af lungebetændelse end vennerne? Så bør du søge læge.

Flere end 200.000 danskere formodes at være ramt af den dødelige sygdom KOL (Kronisk Obstruktiv Lungesygdom) uden, at de selv er klar over det.

- Der er omkring 400.000 danskere, der lider af KOL, og de 200.000 af dem ved det ikke. Det er katastrofalt, for KOL er en sygdom, der ikke kan helbredes, men man kan bremse dens udvikling, siger bestyrelsesformand i Danmarks Lungeforening Johannes Flensted-Jensen, der om de 200.000 siger:

- Det er et meget højt tal, og det skal ses i sammenhæng med, at vi samtidig har den højeste dødelighed under indlæggelse med KOL i hele Europa. Det er kun Kasakhstan, der overgår os.

TV: Kan denne reklame få dig til at kvitte cigaretterne?
TV: Kan denne reklame få dig til at kvitte cigaretterne?

Årligt mister cirka 3.600 danskere livet til sygdommen - og antallet af ramte ser ikke ud til at dale.

- Vi kan se, at der fortsat er mange mennesker, som indlægges med KOL, som er en af de hyppigste indlæggelsesårsager på medicinske afdelinger, og de tal falder ikke. De er nærmest steget. Det er en sygdom, der er dyr for samfundet, og de mennesker der får den, siger læge i Sundhedsstyrelsen Jette Blands.

Hun fortæller, at de samlede ekstra behandlingsomkostninger grundet KOL beløber sig til cirka 3.3 milliarder kroner om året.

- Udfordringen er, at de her mennesker ikke bliver fundet. Vi skal blive bedre til at opdage sygdommen tidligere allerede hos den praktiserende læge.

Rygerlunger er bedst til lungetransplantationer
Rygerlunger er bedst til lungetransplantationer

Det er muligt at bremse udviklingen i KOL, hvis man opdager sygdommen i tide. Derfor glæder det også Johannes Flensted-Jensen, at man i sidste års finanslov satte opsporing af KOL på dagsorden, men det er slet ikke nok.

-Vi efterlyser en forpligtende lungeplan, der gør at regioner, kommuner og praktiserende læger skal følge nogle helt bestemte regler med henblik på at opfange og behandle lungeproblemer. Der er alle muligheder for at skabe længere og bedre liv for KOL-patienter, siger han.

LÆS OGSÅ: Hver femte KOL-patient har aldrig været ryger

Har du læst disse?

Andre læser også

Hvad tænker du..?

Lige nu på BT.dk

Forældre raser over børne-program på...
bt.dk
Tidligere Playboy-model' står frem...
bt.dk
Politiet vil i kontakt med folk, der...
bt.dk
Se billedet: 'Årgang 0'-Rachel med...
bt.dk
Hitter på mx

AnnonceHitter på mx