Kommunalchefer forgyldes: Scorer formue i afsked og beholder jobbetKommunalchefer forgyldes: Scorer formue i afsked og beholder jobbet

Direktører i flere kommuner får millioner i fratrædelsesgodtgørelse, selv om de beholder deres job. Misbrug af skattekroner, mener ekspert.

storybild

Jesper Thyrring Møller. (Billede: Hedensted Kommune)

Det kan være mere end almindelig lukrativt for direktørerne i landets kommuner at være ansat på de tidsbegrænsede åremålsaftaler. Flere kommunaldirektører får nemlig udbetalt millionfratrædelser, selv om de fortsætter i samme stilling.

I Hedensted Kommune sagde kommunaldirektør Jesper Thyrring Møller for eksempel farvel til sit job 31. december 2014 efter de maksimale ni år med en samlet fratrædelsesgodtgørelse på 1.744.788 kroner.

1. februar i år er han så tilbage i samme stol, hvor han er åremålsansat frem til 2020. Klar til at optjene en ny millionfratrædelse.

Det viser metroxpress aktindsigter, der afslører lignende sager i mindst 10 andre af landets kommuner.

Men det er misbrug af åremålsordningen, mener arbejdsmarkedsforsker Flemming Ibsen fra Aalborg Universitet.

”Det er jo en gavebod. Hele pointen med åremål er jo, at når den udløber efter maksimalt ni år, så skal den stoppe. Det er derfor, at de får en højere løn og den store fratrædelse, fordi det er i en begrænset periode. Det er misbrug af skatteydernes penge,” siger han.

I Viborg Kommune har kommunaldirektør Lasse Jacobsen også nydt godt af åremålsordningen. Hans åremålsaftale udløb 31. juli 2013 efter de maksimale ni år, hvilket udløste en fratrædelsesgodtgørelse på 2.044.000 kroner.

Ligesom i Hedensted Kommune blev stillingen slået op, Lasse Jacobsen søgte sin egen stilling og fik det samme job knap 14 dage senere. Denne gang på en kontraktansættelse.

”Det er grotesk. Det har ikke noget med ordningen at gøre. Jeg håber, at borgerne reagerer meget stærkt på det her. Det er ufatteligt, at politikerne tillader det. De forgylder jo en person, der i forvejen har en meget høj løn,” siger Flemming Ibsen.

Direktører i regionerne får skjulte million-bonusser
Direktører i regionerne får skjulte million-bonusser

Kirsten Terkilsen (V), borgmester i Hedensted Kommune, kan dog ikke se problemet i, at Jesper Thyrring Møller er blevet ansat på en ny åremålsaftale.

”Det er en politisk beslutning, at vi ønsker åremål på tofpchefstillingen. Vi mener, at det er en god måde at gøre det på, fordi vi løbende kan holde hinanden op på de mål, der skal nås over en given periode,” siger hun.

Roskildes kommunaldirektør, Henrik Kolind, har også nydt godt af kommunens åremålsansættelser. Da hans åremål blev forlænget i 2012 frem til udgangen af april i år, fik han udbetalt en fratrædelsesgodtgørelse på 1.732.941 kroner.

Når hans åremål udløber efter de maksimale ni år, fortsætter Henrik Kolind i samme stilling. Denne gang bliver han ansat på kontrakt per 1. maj 2015. Han vil dog ikke få yderligere fratrædelsesgodtgørelse, da stillingen ikke har været slået op.

Fremover er det dog slut med åremålsansættelser i Roskilde Kommune.

”Roskilde Kommune besluttede i 2013, at man ikke længere vil anvende åremålsansættelse på topchefer. Det kan godt have noget at gøre med, at det så stort ud med beløbene til fratrædelsesgodtgørelser, på trods af at de har ligget indenfor rammerne af de gældende regler,” siger Anna Gantriis, HR-chef i Roskilde Kommune.

Det var tirsdag ikke muligt at få en kommentar fra Viborgs borgmester, Torsten Nielsen (K).

Andre læser lige nu

Hvad tænker du..?
Hitter på mx

AnnonceHitter på mx