14/11-15 13:27; Opdateret: 14/11-15 16:28

Danskere strømmer til den franske ambassade med blomsterDanskere strømmer til den franske ambassade med blomster

Danskere i alle aldre samles ved den franske ambassade i København lørdag for at aflevere blomster.

Bildstrecke im Grossformat »

Den franske ambassade er et stort samlingspunkt lørdag, hvor hundredvis af danskere strømmer til for at lægge blomster til ære for Frankrig, efter at landet fredag blev ramt af en række blodige angreb.

Præcis ligesom i januar i år, da satiremagasinet Charlie Hebdo blev udsat for terror, er Kongens Nytorv i hjertet af København badet i roser, liljer og stearinlysets skær, mens det franske flag hænger på halvt.

Den franske ambassade har bedt om, at blomsterne lægges på den anden side af Kongens Nytorv, så ambassadens medarbejdere kan se marken af blomsterbuketterne fra vinduet.

Folk i alle aldre samles ved ambassaden, og helt almindelige danskere giver hånd til den franske ambassadør, Francois Zimarey, for at vise deres omsorg, støtte og sympati til Frankrig.

Kærestepar, søskende og børnefamilier omfavner hinanden og forsøger at trøste og opmuntre. Flere er for berørte af situationen til at snakke med den fremmødte presse.

Enkelte vil gerne fortælle, hvorfor de er mødt op.

- Vi er her for at vise vores støtte til Frankrig, og det var vi også i januar. Vi kender selvfølgelig nogen, der bor i Frankrig, men det er ikke derfor, vi er kommet i dag, siger Britta Gullev fra Vanløse, der afleverer blomster med sin mand.

Med sig har Britta Gullev også et billede af et træ uden blomster fra en vinterfattig eng. Bag træet forsøger solen at brage igennem de tykke skyer. Hun fortæller, at billedet skal illustrere, at selv i det dybeste mørke finder lyset vej.

- Det er et land og et folk, som vi holder af, og det her er slet ikke til at bære, tilføjer hun.

Også Pernille Banket har trodset den københavnske efterårskulde for at lægge blomster ved ambassaden.

- Det er så frygteligt, hvad der er sket. Man skal have lov til at være fri, til at tænke, og til at føle, hvad man mener. Jeg ønsker ikke, at mine stakkels børn skal vokse op i en verden, der er præget af frygt og usikkerhed, siger hun.

Mindst 127 personer har mistet livet i en række angreb, der ramte den franske hovedstad fredag aften og natten til lørdag. Præsident François Hollande har sagt, at Islamisk Stat står bag angrebene.

Den voldelige militante gruppe har selv lørdag middag taget skylden for angrebene.
Her er et overblik over forløbet:

* Fredag eftermiddag: Det tyske fodboldlandshold og andre gæster bliver evakueret fra et hotel, efter at der er indtelefoneret en bombetrussel mod hotellet. Ingen personer kommer til skade.

* Cirka klokken 21: Første foruroligende melding indløber om angreb mod bar og cambodjansk restaurant i det 10. og 11. arrondissement. 14 mennesker meldes dræbt af skud ved Le Petit Cambodge, mens mindst 19 mennesker bliver ramt af dræbende skud foran La Belle Equipe Bar.

* Cirka 50 minutter senere: Eksplosioner lige uden for Stade de France, hvor Frankrig spiller venskabskamp mod Tyskland. Mindst fire mennesker bliver dræbt eller såret.

* Frankrigs præsident, François Hollande, overværer kampen. Han bliver eskorteret bort fra stadion.

* Samtidig kommer der meldinger om skyderier og gidseltagning ved Bataclan, et koncertsted, hvor et amerikansk rockband er i gang med at spille for en fyldt sal med omkring 1500 mennesker. Mindst 112 bliver dræbt og mange tages som gidsler.

* Cirka 23.30: Radio Europe 1 rapporterer om nyt skyderi i nærheden af det kendte indkøbssted Les Halles.

* Frankrigs regering samles til krisemøde.

* Hollande erklærer landet i undtagelsestilstand. Alle grænser bliver lukket.

* Alle borgere i byen opfordres til at holde sig indendørs.

* Cirka 23.45: François Hollande taler om "flere dusin dræbte". Politiaktion er undervejs.

* Cirka 01.00: Politiet oplyser, at gidseltagningen i Bataclan er slut. Fire formodede gerningsmænd bliver enten dræbt af politiet under aktionen eller begik selvmord ved at udløse sprængladninger.

* Tidligt lørdag morgen: Statsanklagerens kontor i Paris bekræfter, at otte gerningsmænd er dræbt. Det kan ikke udelukkes, at der "stadig er terrorister på fri fod", siger en talskvinde.

Kilder: AFP, Reuters, dpa, BBC, The Guardian, CNN


LÆS OGSÅ: FOTO: Verden sørger efter angreb i Paris

LÆS OGSÅ: Overblik: Terror rammer Paris

LÆS OGSÅ: Ambassaden i Paris undersøger om danskere er blandt ofre

Har du læst disse?

Andre læser også

Hvad tænker du..?

Lige nu på BT.dk

Afsløring skærer kæmpe milliardbeløb...
bt.dk
Kæmpe Hollywood-firma er gået konkurs...
bt.dk
Sex and the City-stjerne stiller op...
bt.dk
Tidligere DR-vært skal være far: 'Det...
bt.dk
Hitter på mx

AnnonceHitter på mx