Af - 07/01-16 09:34

TEST DIG SELV: Er du afhængig af din smartphone?TEST DIG SELV: Er du afhængig af din smartphone?

84 procent af danskerne er afhængige af deres mobil. I hvert fald hvis man skal tro en ny undersøgelse. Er du en af dem? Test dig selv her.

QUIZ: Er du afhængig af din mobiltelefon?

Du har sikkert prøvet at tage med offentlig transport op opdage, at det nærmest er umuligt at få øjenkontakt med de andre passagerer, fordi blikkene stirrer ned i smartphones.

I dag har mere end tre ud af fire danskere en smartphone, og det er efterhånden svært for de fleste at forestille sig et liv uden. Vi bruger mobiltelefonen flittigt, men bruger vi den for flittigt?

Det mener hovedparten af deltagerne i en ny undersøgelse, som Sony Mobile har foretaget. Her svarer 84 procent, at danskerne er blevet afhængige af deres smartphone.

Men hvad vil det egentlig sige at være afhængig? Det har psykolog Morten Fenger svaret på. Han er ved at skrive en bog om vores konstante brug af smartphones.

- Man er afhængig af noget det øjeblik, man får ubehag ved ikke at gøre det, man plejer. Det kan være irritation, rastløshed og manglende koncentration. Omvendt vil du kunne mærke en tilfredsstillelse, når du praktiserer det, du er afhængig af. Man kender det fra rygere, der slapper af, når de får en cigaret, svarer Morten Fenger.

Dette simple trick kan give din mobil en højere og bedre lyd
Dette simple trick kan give din mobil en højere og bedre lyd

Men det er ikke kun, hvis du er afhængig af mobiltelefonen, at du får en form for tilfredsstillelse ved at bruge den. Faktisk belønner hjernen dig, når du bruger din smartphone.

Det sker fordi, hjernen udskiller endorfiner, når vi føler os orienteret og som en del af et fællesskab. Begge disse følelser understøtter mobilen:

- Med mobilen er vi fælles om at være alene. Vi indgår i et fællesskab, fordi vi gør som alle andre: Vi interagerer med vores mobil. Det er lidt paradoksalt. Det er det samme, som når folk tager bilen, bare fordi det får dem til at føle sig som en del af den øvrige biltrafik-"gruppe". Men du sidder jo alene inde i bilen, siger Morten Fenger.

Psykologen fortæller, at mobilafhængigheden går mest ud over børn, da de i høj grad har brug for at føle sig tilknyttet, og dertil har de svære ved at sige fra, hvis de voksne bruger for meget tid med mobilen.

Mobiltelefon kan være årsag til tragisk trafikulykke
Mobiltelefon kan være årsag til tragisk trafikulykke

LÆS OGSÅ: Ny undersøgelse: Gør Apple din iPhone langsom MED VILJE?

LÆS OGSÅ: Advarsel: Får du denne sms, kan det koste dig mange penge

LÆS OGSÅ: Skænderi om mobiltelefon førte til adskillige knivstik

Andre læser lige nu

Hvad tænker du..?
Hitter på mx

AnnonceHitter på mx