Af - 19/09-16 16:54

Hver tredje kvinde gør dette 'forkert' på toilettetHver tredje kvinde gør dette 'forkert' på toilettet

Underlivsbetændelse og ildelugtende skede. Det kan være konsekvenserne ved at tørre sig forfra, når man har lavet stort. Noget cirka hver tredje kvinde gør, viser ny undersøgelse.

Bildstrecke im Grossformat »

Kilde: Undersøgelsen er gennemført af GfK Norm på vegne af toiletpapirsfirmaet Katrin.

Folder eller krøller du toiletpapiret, når du sidder på toilettet? Står du op, eller sidder du ned, når du tørrer dig? Det er en ret simpel ting at gå på toilettet, men alligevel har folk forskellige toiletvaner.

En af de vaner, der deler befolkningen, er, hvorvidt man tørrer sig forfra eller bagfra, når man har lavet stort. Det viser en ny undersøgelse, som er foretaget af YouGov for metroxpress.

- Man skal altid tørre sig bagfra, så du ikke kører tarmbaktier fra anus op gennem kønslæberne og ind i urinrøret, siger specielsygeplejerske Gerd Johnsen til metroxpress.

Hun har 33 års erfaring med alle former for afføringsproblemer på sygehuse, i kommuner og privat praksisser.

Holder du dig også, til det gør ondt?
Holder du dig også, til det gør ondt?

Der er især den korte afstand fra endetarmen til skedeåbningen, der kan gøre det vanskeligt at få standset tørringen, inden papiret rammer skeden.

I undersøgelsen svarer næsten hver tredje kvinde, at de tørrer sig forfra, når de har lavet nummer to. 58 procent af de kvindelige deltagere tager derimod ’bagvejen’, mens 10 procent tørrer sig både forfra og bagfra.

- Får du tarmbakterier op i skeden, kan det give skedekatar og betændelse. Betændelsen kan vandre op gennem eksempelvis livmoderen og give underlivsbetændelse, forklarer Lars Krag Møller til metroxpress..

Han er overlæge på Gynækologisk Afdeling på Hvidovre Hospital.

Mark skrev til nummer på toilet-væg: Nu har han to børn
Mark skrev til nummer på toilet-væg: Nu har han to børn

Og kvinder med disse lidelser har specielsygeplejersken Gerd Johnsen ofte taget imod i sin praksis.

Det er en kendt årsag, at folk får blærebetændelse, fordi de tørrer sig forkert på toilettet. Det ser jeg både hos yngre og gamle.
Det siger Gerd Johnsen.

Derfor skal du ikke genfylde din vandflaske uden at vaske den
Derfor skal du ikke genfylde din vandflaske uden at vaske den

Også Lars Krag Møller kender til problemet hos sine patienter:

- Vi behandler indimellem patienter, som har fået underlivsbetændelse eller skedekatar, fordi de har bakterier i skeden, som stammer fra tarmen.

Det er dog ikke alle tarmbakterier, som er dumme at få op i skeden. De fleste bakterier er vores krop vant til, men har du spist noget, der er anderledes end det, du plejer at spise, og fører du det hen til et nyt sted, er risikoen for at få betændelse 'dernede' størst.

Toilet-røveri og tyverier på Smukfest: Her er politiets bedste råd
Toilet-røveri og tyverier på Smukfest: Her er politiets bedste råd

- Hvis du altid har tørret dig forfra og ikke har oplevet at blive syg af det, så skal man ikke nødvendigvis ændre på den vane, lyder det fra overlægen Lars Krag Møller.

Han oplyser dog om, at der omvendt ikke er nogen risici forbundet ved at overføre bakterierne fra skeden over i endetarmen. Så hvis du er typen, der tørrer dig bagfra, kan du roligt fortsætte.

Andre læser lige nu

Hvad tænker du..?
Hitter på mx

AnnonceHitter på mx