Af - 29/04-16 10:05; Opdateret: 29/04-16 13:28

Øko-fidus: 50 millioner har ført til mindre økologiØko-fidus: 50 millioner har ført til mindre økologi

Selv om myndighederne siden 2012 har givet over 50 millioner kroner på at omlægge jord til økologi, så er der blevet mindre økologisk jord. DF: “Øko-landmændene snyder jo.”

storybild

Selv om staten på tre år har brugt godt 50 millioner på at omlægge til økologisk landbrug er der kommet færre hektar med økologi. (Billede: Polfoto)

De knap 2.700 danske økobønder har opdaget en fidus for hvert år at høste et tocifret millionbeløb fra statskassen for at omlægge konventionel landbrugsjord til økologisk landbrug.

Fra 2012 til 2014 har de ifølge NaturErhvervsstyrelsen fået udbetalt 50,9 millioner kroner i omlægningsstøtte, mens mængden af økologisk dyrket jord i samme periode er faldet fra 161.000 til 155.000 hektar.

Mange økologiske landmand forpagter nemlig jord fra traditionelle landmænd i typisk fem år, som er den periode de kan få støtte. Når de fem år er gået, så forpagter de bare noget nyt jord og får støtte igen, viser et notat fra seniorrådgiver Jens Erik Ørum fra Institut for Fødevare- og Resourceøkonomi på Københavns Universitet:

“Når der ikke komme mere økologisk jord ud af de mange forpagtninger, så kan man da spørge om det er den rigtige måde at give støtten på. Ønsker vi at arealer, der ’en gang er omlagt til økologi, skal forblive økologiske, kan det være nødvendigt at øge tilskuddet til de omlagte arealer,” siger han.

Økologisk landforening så også gerne landbrugsstøtten omlagt, men siger.

“Det er jo faktisk ikke meningen med omlægningsstøtten, at vi skal have mere økologisk jord - det er en kompensation til landmanden for de tab han har i perioden, hvor han omlægger,” siger chefkonsulent, Sybille Kyed.

På Sjælland står øko-landmand Niels Meinertsen for 1.000 hektar økologiske marker med korn, hvor halvdelen er forpagtet. Han har gennem årene blot måtte give få hektar tilbage. Han ville gerne have afskaffet al landbrugsstøtte:

“Stod det til mig, så bør man lukke alle støtteordninger - det meste havner jo alligevel hos konsulenter hos landbrugsforeninger, der står for at holde systemet kørende. Det her er jo galimatias,” siger han.

Flere partier vil have en forklaring fra fødevareminister Esben Lunde Larsen (V). For støtten skulle nemlig bruges til at fordoble arealet for økojord inden 2020, påpeger Enhedslisten:

“Meningen med at støtten er da netop, at vi skal have mere økologisk jord,” siger landbrugsordfører Maria Gjerding.

Mens DFs Lise Bech siger:

“Det her er nyt for mig. Det tyder på, at nogle øko-landmænd snyder,” siger hun.

Andre læser lige nu

Hvad tænker du..?
Hitter på mx

AnnonceHitter på mx