Af Julie Bülow - 18/01-18 22:39; Opdateret: 18/01-18 22:55

Nye tal: Flere end tre ud af fire oplever ugentligt brok på jobbetNye tal: Flere end tre ud af fire oplever ugentligt brok på jobbet

Brok går ud over arbejdsglæde og trivsel for næsten hver anden. Til gengæld mener de færreste, at de selv brokker sig.

storybild

Brok på arbejdspladsen gør næsten hver anden af os i dårligt humør.

Flere end tre ud af fire lægger hver uge øre - og energi - til kollegaernes brok. Og faktisk, så føler næsten halvdelen af os, at det påvirker vores arbejdsglæde og trivsel negativt. Det viser en ny meningsmåling, som Krifa har fået udarbejdet.

Og brok på arbejdet er ikke godt for arbejdsindsatsen, siger erhvervspsykolog Lars Ginnerup.

»Engagement diver i høj grad vores præstationsevne. Så mindre arbejdslyst går naturligvis ud over vores produktion,«

Brok er ikke bare brok

Men der er forskel på brok. For der er ting, vi ikke kan gøre noget ved, og så er der ting der faktisk løses. Og de to typer brok skal vi skelne mellem.

»Når Dorte fra skovbørnehaven hele tiden brokker over vejret, som vi ikke kan ændre på, så tærer hun unødigt på teamets fælles følelsesbalance, og det påvirker alle negativt«.

Hun kunne i stedet se de positive sider ved situationen, og sige 'hvor dejligt, det regner, ungerne elsker vandpytter', forklarer han.

»Brok er næsten altid et udtryk for frustration over at man ikke har kontrol. Og for mange, så er brok også en måde at fralægge sig et ansvar. 'nu har jeg sagt det, så er aben sendt videre,« siger erhvervspsykolog Lars Ginnerup.

Men ifølge Lars Ginnerup, så har et team en følelsesmæssig balance. Og i den skal der gerne være tre gange flere positive følelser, end negative. Derfor har han et håndgribeligt fif til, hvordan vi skal håndtere Dorte, når hun brokker over ting, som man faktisk kan ændre på.

»Anerkend hende for sit engagement i arbejdspladsens ve og vel. Og bed hende foreslå en løsning på det problem, hun har udpeget. Når der er forslag til forbedring, er det ikke længere brok, der giver negative følelser,« siger Lars Ginnerup, som kalder grebet for 'Fra brok til dok' (dokumentation, red.).

Danskerne mangler selvindsigt

Krifas erhvervspsykolog Rasmus Højbæk studser over, hvor få der i følge undersøgelsen selv synes, de brokker sig.

»Undersøgelsens tal viser, at danskerne mangler selvindsigt i forhold til, hvor meget de brokker sig, men det er vigtigt, man tager ansvar for sit eget brok. Man skal gøre op med sig selv, hvorfor det egentlig er, man brokker sig. For brok er ikke bare brok – det er en reaktion på en form for mistrivsel« siger han.

Carolina Gustafsson fra Christianshavn, restaurationsbranchen, 19 år»Jeg synes ikke der udpræget meget brok på mit arbejde. Man kan godt lige høre om, hvis folk har haft en lang og sej dag. Men det synes jeg også er ok. Men måske er der ikke så meget brok, fordi vi altid har sindssygt travlt. Så er der ikke så meget tid til sniksnak. Jeg synes ikke jeg selv brokker mig meget, men en gang imellem gør jeg da.« 

Anna Langelund fra Glostrup, barrista, 19 år»Ja, rigtig meget. Så meget, at jeg har bedt om at komme over i en anden kaffebar at arbejde. Det er ikke et godt miljø for mig, når der er brok, for jeg yder bare ikke mit bedste i negativ stemning. Jeg synes heller ikke, at jeg selv brokker mig« 

Rasmus Wartburg fra København, pædagog, 32 år»Ja. Virkelig. Det handler ofte om for få ressourcer eller dårlig ledelse. Det påvirker mig i en dårlig retning, for det giver en rigtig dårlig kultur, og giver mig mindre lyst til mit arbejde. Brok accelerer også meget nemt. Jeg brokker mig også på arbejdet. Men jeg tænker over at mindske det og stoppe mig selv.« 

Undersøgelsen:

43% oplever, at brok på arbejdspladsen påvirker deres arbejdslyst og trivsel negativt

27% oplever, at brok på arbejdet påvirker dem i deres fritid.

78% oplever ugentligt brok på arbejdspladsen.

37%, mener at de selv brokker sig på arbejdet ugentligt.

96 % kvinder tror ikke, de brokker sig mere på arbejdspladsen end den gennemsnitlige dansker.

90% mænd tror ikke, de brokker sig mere på arbejdspladsen end den gennemsnitlige dansker.

63% oplever at andres brok hovedsageligt handler om lederen/ledelsen 46% brokker sig også selv mest over ledelsen..

14% prøver at gøre noget aktivt for at stoppe brok,

2% beder dem, der brokker sig, om at stoppe.

30% mener, at brok skaber sammenhold på arbejdspladsen.

Data til undersøgelsen er indsamlet i perioden fra 11/12-19/12 2017 og er efterfølgende vejet på køn, alder, region og beskæftigelse for at sikre, at undersøgelsens datagrundlag er nationalt repræsentativt på disse variable.

Kilde: undersøgelse foretaget af Wilke for Krifa.

 

LÆS OGSÅ: Ny undersøgelse med overraskende nyt: Nu bliver danskerne dummere

Har du læst disse?

Andre læser også

Hvad tænker du..?

Lige nu på BT.dk

Ekspert: Det kan kokain-anklagen...
bt.dk
Billede af kronprins Frederik vækker...
bt.dk
Kendt shoppingcenter udvider: Nu...
bt.dk
Verdens næststørste butikskæde på vej...
bt.dk
Hitter på mx

AnnonceHitter på mx