28/08-15 22:38

120.000 kvinder spiser de mest risikable p-piller120.000 kvinder spiser de mest risikable p-piller

Hver fjerde kvinde, der spiser p-piller, anvender de mest risikofyldte udgaver af præventionsmidlet.

storybild

Arkivfoto (Billede: Polfoto)

Omkring 120.000 danske kvinder prikker hver dag en af de mest risikable p-piller ud af pakningen. Det svarer til 28 procent af samtlige kvinder, der spiser p-piller, viser helt nye og endnu ikke offentliggjorte tal fra 2014, som professor Øjvind Lidegaard har trukket for Politiken.

De nyeste udgaver af præventionspræparaterne, de såkaldte 3.- og 4.-generations p-piller, fordobler risikoen for, at kvinder får blodpropper i lunger og ben sammenlignet med ældre og mindre farlige varianter, de såkaldte 2.-generations p-piller.

- Det er fortsat alt for mange kvinder, der udsætter sig for en blodprop. Jeg er helt overbevist om, at de fleste kvinder, hvis de får at vide, at de har en dobbelt så stor risiko for blodpropper, vil skifte, siger professor, overlæge, dr.med. Øjvind Lidegaard fra Gynækologisk Afdeling på Rigshospitalet til Politiken.

Ny viden: Så godt virker p-piller mod kræft
Ny viden: Så godt virker p-piller mod kræft

Han er en af verdens førende eksperter i p-pille-sikkerhed, faglig rådgiver for de europæiske sundhedsmyndigheder (EMA) på området og forfatter til flere af de studier, der siden slutningen af 00’erne har dokumenteret den øgede risiko for blodpropper ved de nyeste præparater.

Alle udgaver af p-piller øger risikoen for blodpropper. Nogle mere end andre. Hvert år får 3 kvinder ud af 10.000 kvinder en blodprop på en lavrisiko-2.-generations p-pille. Mens dobbelt så mange, 6 kvinder ud af 10.000, bliver ramt af en blodprop på en højrisiko-3.- eller 4.-generations p-pille.

I 2011 havde 7 studier på få år påvist den øgede risiko ved de nye p-pille-typer. Kun 2 studier såede tvivl om de ellers enslydende resultater, og begge var finansieret af en medicinalvirksomhed, der producerer de nyeste p-piller. Alligevel har Sundhedsstyrelsen i årevis fastholdt en anbefaling om, at kvinder, som allerede anvender de mest risikable 3.-4.-generations p-piller, godt kunne fortsætte.

Først i juni i år skærpede Sundhedsstyrelsen på side 21 i udgivelsen ’Nyt om bivirkninger’, som de praktiserende læger modtager, sin anbefaling.

Sundhedsstyrelsen anbefaler nu, at de mest sikre 2.-generations p-piller er førstevalg, og lægerne skal overveje, om de kvinder, der i årevis har fået højrisiko-p-piller, ved receptfornyelse alligevel »forsøger et skift«.

Presset til p-piller: - Kvinder, I må selv sige fra
Presset til p-piller: - Kvinder, I må selv sige fra

Da Politiken i går var i forbindelse med Sundhedsstyrelsen, blev det også oplyst, at den skærpede vejledning fra juni også snart vil fremgå af myndighedernes hjemmeside.

- Sundhedsstyrelsen ser gerne, at de fleste kvinder tager 2.-generations p-piller, hvor det er muligt og sundhedsfagligt forsvarligt, siger enhedschef i Sundhedsstyrelsen Henrik G. Jensen til Politiken og fortsætter:

- Vi er enige med Øjvind Lidegaard og har senest i juni meldt klart ud til lægerne, hvor vi vil hen – 2.-generations p-piller er førstevalg. Vi kan sagtens melde vores holdning endnu tydeligere ud, og det arbejder vi løbende på. Men når man ser det markante skift fra de nye, mere risikable til de ældre, mere sikre p-piller, vi har opnået på få år, så tror jeg godt, at lægerne forstår, hvad vi siger.

- Hvorfor skal jeg forsvare, at jeg ikke spiser p-piller?
- Hvorfor skal jeg forsvare, at jeg ikke spiser p-piller?

Andre læser lige nu

Hvad tænker du..?
Hitter på mx

AnnonceHitter på mx