Af Kristian Lindberg - 03/09-17 14:04

Direktør for Illums Bolighus: Hele bygningen er skadet - det ser ikke godt udDirektør for Illums Bolighus: Hele bygningen er skadet - det ser ikke godt ud

Administrerende direktør for Illums Bolighus, Henrik Ypkendanz, afventer eksperternes dom over brandskaderne i huset på Amagertorv. Lofter i flere etager er faldet ned inde i bygningen.

storybild

Foto: Hovedstadens Beredskab.

Mangeårig direktør og hovedaktionær i Illums Bolighus, Henrik Ypkendanz, blev ringet op klokken 4.00 natten til søndag af en af sine medarbejdere, der havde set ild i Illums Bolighus på Amagertorv i centrum af København.

Fra taget har ilden bredt sig ned i den underliggende etage. Branden er nu slukket, men brandvæsenet har stadig vagter på for sikre, at den ikke blusser op igen og springer til nabobygninger.

Skadeservice pumper vandet fra brandslukningen ud af huset, og Illums Bolighus' egne håndværkere er ved at skærme de områder af, der er hårdest ramt.

»Det ser ikke godt ud. Ilden og røgen har skadet hele bygningen. Man ikke kan se noget fra facaden, men tagkonstruktionen er udbrændt i højre side, og lofter er faldet ned på grund af vandet mellem tredje og fjerde sal og mellem første og anden sal,« siger Henrik Ypkendanz, der har været i bygningen i de områder, der er blevet stabiliseret og er tilgængelige.

Nu afventer direktøren og den øvrige ledelse, der er til stede på brandstedet, en rapport fra firmaets skadeservice.


Branden er et slag for den verdenskendte forretning, der har et stort salg i turistsæsonen. Hvornår forretningen, der har et stort sortiment i møbler og indretning, kan åbne for kunderne igen, er det for tidligt at sige noget om, siger den administrerende direktør.

»Det bliver ikke i dag, og det bliver heller ikke i morgen. Det væsentligste er, at der ikke er nogen, der er kommet til skade. Men der kommer selvfølgelig en periode, hvor vi ikke kan sælge varer. Derefter skal vi have fornyet varesortimentet sammen med vores leverandører. Meget er jo produceret over en længere periode og kan ikke uden videre erstattes med nyt,« siger Henrik Ypkendanz.

Forretningen har tidligere oplevet ildebrand, da der gik ild i juletræer i udstillingsvinduerne for 15 år siden.

»Jeg har noget deja vu ved det her. Det er trist,« siger Henrik Ypkendanz.

Senere i dag vil han sammen med forsikringsselskab beslutte, hvor stor en del af af varene der skal smides ud, og hvad der skal sættes på røgudsalg.


Det var alarmer i Illums Bolighus der varskoede Hovedstadens Beredskab, der begyndte slukningsarbejdet klokken fire søndag morgen, og slukningen har involveret 100 mand.

Til BT fortæller Tim Ole Simonsen, der er operationschef hos Hovedstadens Beredskab, at det er en ekstraordinært stor opgave, de er kommet på.

»Det er en ret stor bygning, hvor der er en hel del flere møbler end i en normal lejlighed, så vi har 100 mand på opgaven: brandfolk, frivillige og folk fra et skadeservicefirma.«

»Der er tale om en stor hændelse hos os. Det er i den størrelsesorden, som kun sker to gange om året. Og så rammer det en bygning som måske er ikonisk i København,« siger Tim Ole Simonsen.

Afspærringen af Strøget er kort før middag blevet begrænset, så fodgængere nu har mulighed for at passere.


Har du læst disse?

Andre læser også

Hvad tænker du..?

Lige nu på BT.dk

Ekspert om Coops lukning af 47...
bt.dk
Nu bekræfter han: Hitsanger er...
bt.dk
Usædvanligt vejr under opsejling:...
bt.dk
Hver tredje passager gider ikke...
bt.dk
Hitter på mx

AnnonceHitter på mx