Af - 09/05-16 11:15; Opdateret: 09/05-16 14:42

Danskerne mener: Alle må bruge handicaptoilettetDanskerne mener: Alle må bruge handicaptoilettet

Ny undersøgelse viser, at langt hovedparten af danskerne synes, det er i orden, at ikke-handicappede bruger handicaptoilettet, men formanden for Dansk Handicap Forbund mener, der er plads til forbedringer.

Bildstrecke im Grossformat »
- Det er vigtigt at bruge sin sunde fornuft og tage hensyn, når man skal vælge toilet. Der er lavet handicaptoiletter, fordi der er en gruppe mennesker, som ikke kan benytte sig af de almindelige. Vi skal have en god kultur omkring det, siger Susanne Olsen, Landsformanden for Dansk Handicap Forbund til metroxpress. De gange, Susanne Olsen har ventet - alt for - længe ude foran handicaptoilettet, mens ikke-handicappede mennesker benyttede sig af det, har hun ikke fået en undskyldning. - Folk undgår at få øjenkontakt. Jeg siger ikke noget selv, da det er tydeligt, når de kommer ud, at man har stået der forholdsvist længe, siger Susanne Olsen. - Folk skal passe på med at være for hurtige på aftrækkeren, siger hun og forklarer, hvorfor disse handicappede har behov for at benytte sig af et handicaptoilet: - Man kan godt have en stomi eller noget andet, der gør, at ens toiletbesøg skal foregå under roligere forhold. Nogle er også afhængige af vand under deres toiletbesøg – foruden at de skal vaske fingre, og derfor benytter man sig af et handicaptoilet, hvor håndvasken er inde på selve toilettet. Nogle steder låses handicaptoiletterne af, sådan så de handicappede kan komme til med det samme, når de har fået nøglen af personalet. Det er ifølge Susanne Olsen kutymen på flere biblioteker og kultursteder. - Mange handicaptoiletter er både handicaptoiletter og toiletter til pulseplads, og så er der endnu mere grund til, at man tager hensyn, siger Susanne Olsen.

79 procent mener, det er helt eller delvist i orden at bruge handicaptoilettet, hvis der ikke er kø til det.

Du skal tisse. Du styrter til det nærmeste toilet, hvor du hurtigt erfarer, at handicaptoilettet er ledigt. Hvad gør du?

Det spørgsmål har analyseinstituttet YouGov på vegne af metroxpress stillet 1.007 danskere i en ny undersøgelse.

12 procent af deltagerne har svaret, at de synes, det er helt eller delvist forkert at bruge handicaptoilettet, selvom der ikke står nogle handicappede i kø. 79 procent mener, det er helt eller delvist i orden.

Landsformanden for Dansk Handicap Forbund, Susanne Olsen mener, at der er plads til forbedring i danskernes adfærd i forbindelse med at benytte sig af handicaptoiletterne.

- Jeg godt ønske, at man tænkte over, om det var nødvendigt at bruge handicaptoilettet, siger Susanne Olsen, der selv er kørestolsbruger, og som har ventet længe ude foran handicaptoilettet, fordi ikke-handicappede optagede det.

Tina lever med en sjælden sygdom: Folk tror jeg har været i krig
Tina lever med en sjælden sygdom: Folk tror jeg har været i krig

- Hvis de andre, almindelige toiletter også er ledige, mener jeg absolut, at man skal bruge dem. Indimellem oplever jeg, at folk vælger handicaptoilettet, selvom de almindelige er ledige, fordi handicaptoilettet er større og nogle gange også renere, siger hun til metroxpress.

Susanne Olsen synes dog, at det er i orden at benytte toilettet, hvis de andre toiletbåse er optaget, så længe du overholder de uskrevne regler. Det kan eksempelvis være en dårlig idé at lave stort på et handicaptoilet:

- Bruger man handicaptoilettet, skal man være hurtig, for der kan komme en handicappet, som skal til nu og her. Nogle gange flytter folk ind på handicaptoilettet, eksempelvis fordi de skal shines op. Især i stormagasiner kan ventetiden foran et handicaptoilet være slem, siger Susanne Olsen.

Så slem, at hun flere gange har måtte tjekke, om låsen var gået i stykker i et forsøg på at forstå den lange ventetid. Det er ikke alle handicappede, der som Susanne Olsen har "råd" til at stå i kø:

Der er handicappede, der har problemer med at stå så længe. Mange forskellige handicap, har også en dårlig blærefunktion, og derfor er de afhængige af, at det skal ske nu og her.
Det siger Susanne Olsen.

Handicappet druknet i spabad på botilbud
Handicappet druknet i spabad på botilbud

Derfor er det god skik, at man viger sin plads i køen til handicaptoilettet, hvis der kommer en handicappet, der skal til. En norm, som flere handicappede har problemer med blive overholdt, fordi deres handicap ikke er tydeligt. Læs mere om det problem i billedegalleriet øverst i artiklen.

Men selvom der er normer på området, skal man ikke regne med, at danskerne overholder dem.

- Vi går meget lidt op i at opretholde regler og normer med undtagelse af trafikregler. Vi synes, vi har lov til at bryde regler, for at kunne gøre de ting, vi har lyst til, siger socialpsykolog Torben Bechmann Jensen, der arbejder på institut for psykologi på Københavns Universitet til metroxpress.

Playstation-ansat specialfremstiller controller til handicappet mand
Playstation-ansat specialfremstiller controller til handicappet mand

Han forklarer, at nogle folkefærd faktisk går så vildt som at mene, at danskerne er grove, respektløse og ubehøvlet, mens andre mere positivt beskriver vores kultur som uformel og afslappet.

Vi er dårlige til at leve op til konventioner, og i forhold til toiletskik kommer det eksempelvis til udtryk, når kvinder benytter herretoiletterne.
Det siger Torben Bechmann Jensen.

LÆS OGSÅ: X Factor-Sarah på vej ind i Folketinget

LÆS OGSÅ: Hjertevarmende: McDonald's-ansat mader handicappet kunde

LÆS OGSÅ: S kræver ændringer for handicappede i kontanthjælpsloft

Har du læst disse?

Andre læser også

Hvad tænker du..?

Lige nu på BT.dk

Kickstart foråret med sund mad: Lene...
bt.dk
Her er Medinas første ord efter...
bt.dk
Landsholdsspiller vil ikke stoppe med...
bt.dk
Ekspert: Det kan kokain-anklagen...
bt.dk
Hitter på mx

AnnonceHitter på mx