Af - 30/11-15 22:30; Opdateret: 30/11-15 22:46

Thulesen Dahl: EU-nej åbner dør på klem for DF i regeringThulesen Dahl: EU-nej åbner dør på klem for DF i regering

DF-formand mener, at resultatet af afstemningen torsdag kan åbne op for ministerposter til Dansk Folkeparti.

storybild

Arkivfoto (Billede: Polfoto/Kaare Smith)

Resultatet af afstemningen på torsdag om Danmarks EU-retsforbehold kan gøre det nemmere for Dansk Folkeparti at gå i regering med Venstre.

Det siger partiformand Kristian Thulesen Dahl i et interview med Politiken tirsdag, få dage før åbningen af valglokalerne.

- Hvis det lykkes at få regeringen ind på den europapolitik, som vi snakkede med Lars Løkke Rasmussen om i valgkampen, er det klart, at så er der nogle hurdler, som bliver ryddet af vejen, siger Kristian Thulesen Dahl til Politiken.

Danmarks forhold til EU har længe været en af de store knaster, som har blokeret for et regeringssamarbejde mellem Dansk Folkeparti og Venstre. Men stemmer et flertal af vælgerne nej til at omdanne retsforbeholdet til en tilvalgsordning, kan det blive lettere for Dansk Folkeparti og Venstre at blive enige om Danmarks forhold til EU, vurderer DF-formanden.

Mange er stadig i tvivl blot få dage før afstemning
Mange er stadig i tvivl blot få dage før afstemning

Løkke: Ja til folkeafstemning vil forbedre politiet
Løkke: Ja til folkeafstemning vil forbedre politiet

I øjeblikket har han svært ved at få øje på indikationer, der skulle tale for en kursændring hos Venstre, der for alvor bringer de to partier tæt på hinanden. Men det kan meget vel ændre sig, hvis EU-afstemningen, som det ser ud nu, deler befolkningen i to, siger Thulesen Dahl. Han håber, at Lars Løkke i så fald vender tilbage efter på torsdag og er klar til at komme nejpartiernes skepsis i møde:

- Hvis han gør det, er det klart, at så vil det lette vejen for, at Dansk Folkeparti på et eller andet tidspunkt vil kunne gå med i et regeringssamarbejde, siger Thulesen Dahl, der tidligere har afvist at spekulere i et eventuelt regeringssamarbejde.

Folkeafstemning: Vælgerne køber ikke Løkkes asylgaranti
Folkeafstemning: Vælgerne køber ikke Løkkes asylgaranti

Det har ikke været muligt at få en kommentar fra statsminister Lars Løkke Rasmussen eller udenrigsminister Kristian Jensen. Venstres politiske ordfører, Jakob Ellemann-Jensen, understreger, at det er en statsministers beslutning, hvilke partier der skal i regering og hvornår.

- Jeg har meget vanskeligt ved at se, hvad afstemningen har at gøre med mulighederne for regeringssamarbejde. Vi stemmer ikke om, hvem der skal danne regering. Vi stemmer ikke om, hvad vi synes om EU. Vi stemmer om retsforbeholdet, siger Jakob Ellemann-Jensen til Politiken.

LÆS OGSÅ: Partier satser på hurtig aftale om udlændinge

Har du læst disse?

Andre læser også

Hvad tænker du..?

Lige nu på BT.dk

Betjent skulle fortælle mand, at hans...
bt.dk
Tidligere DR-vært skal være far: 'Det...
bt.dk
Bendtners mange svar: Om VM-pladsen,...
bt.dk
Samuelsen ser ingen anledning til at...
bt.dk
Hitter på mx

AnnonceHitter på mx