Nikker skaller og truer med stiksavNikker skaller og truer med stiksav

I 2014 blev ansatte ved landets domstole i 61 tilfælde udsat for trusler og overfald i retsbygningerne.

storybild

I alt var der sidste år 61 episoder, hvor der bliver fremsagt trusler eller udøvet vold ved de danske domstole. Det er en stigning på seks sager i forhold til 2012 og 2013. (Billede: Polfoto)

En ansat bliver skubbet ned ad en trappe og nikket en skalle, en stol bliver kastet efter dommeren, og en person truede med en stiksav.

I alt var der sidste år 61 episoder, hvor der bliver fremsagt trusler eller udøvet vold i de danske retssale. Det er en stigning på otte sager i forhold til 2012 og 2013.

Et alvorligt problem, mener Mikael Sjöberg, formand for dommerforeningen, Mikael Sjöberg.

- Det er da meget ubehageligt. Jeg vil jo heltst ikke have, at mine kollegaer skal frygte at gå på arbejde eller at publikum skal frygte for deres sikkerhed. Derfor bliver vi nødt til at få endnu mere fokus på sikkerheden. Folk kan trygt møde i retssalene, men vi skal hele tiden have øje for, at noget alvorligt kan ske, siger han.

Kontroversiel klub: Aflyser arabisk temafest på grund af hårde trusler
Kontroversiel klub: Aflyser arabisk temafest på grund af hårde trusler

Justitsminister Mette Frederiksen (S) har afsat to gange 15 millioner kroner til et pilotprojekt, som skal øge sikkerheden i de danske retssale. Pengene skal gå til udstyr, uddannelse af de ansatte og ekstra personale.

Initiativet udsprang af en sag fra Københavns Byret sidste år, hvor han 67-årig mand skød og dræbte en advokat og forsøgte dræbe faderen til sit barnebarn. Han blev idømt fængsel på livstid i marts.

Men ifølge Mikael Sjöberg vil det eneste effektive være at indføre permanent adgangskontrol i retsbygningerne, som man har i Sverige. En sådan løsning vil koste cirka 50 millioner kroner om året at føre ud i livet.

- På sigt ønsker vi adgangskontrol ved alle 25 byretter og de to landsretter, så man ikke kan komme ind med våben og andet. Lige nu har vi kun råd til vagter i fem byretter, men der kan også opstå problemer i familieretlige i for eksempel Hjørring, siger han.

Blåt valgløfte: Chikane mod betjente skal straffes hårdere
Blåt valgløfte: Chikane mod betjente skal straffes hårdere

De Konservatives retsordfører, Mai Mercado, vil nu have afsat flere penge til området.

- Vi har ansvar for at passe på ansatte, ofre og gerningsmænd. Vi skal have et sikkert retssamfund, siger Mai Mercado.

Hun mener derfor, at man skal afsætte 50 millioner på næste års finanslov.

- Vi må arbejde på en finanslov, så vi kan få sat flere penge af. 15 millioner er dejligt, men det er ikke nok. Uanset farven på den næste regering, skal opgaven løses, siger hun.

Helt så vidt vil Socialdemokraternes retsordfører, Trine Bramsen, dog ikke gå lige nu.

- Vi tager det her meget alvorligt, men vi skal holde hovedet koldt. Vi har allerede afsat et millionbeløb, og det handler lige nu om at få testet forskellige løsninger. Det er vi i gang med, og det vil vi samle op på i løbet af året, og så skal vi rulle de metoder ud, der virker, siger hun.

Familier til offentligt ansatte udsætttes for trusler og chikane
Familier til offentligt ansatte udsætttes for trusler og chikane

23-årig dømt for trusler mod Trykkefrihedsselskabet
23-årig dømt for trusler mod Trykkefrihedsselskabet

Andre læser lige nu

Andre historier

Hvad tænker du..?

Lige nu på BT.dk

Verdensmester om doping-mistænkt...
bt.dk
Folk gør tykt grin med Fakta efter...
bt.dk
Han kom alene tilbage fra...
bt.dk
FCK færdige i Europa League: Én mand...
bt.dk
Hitter på mx

AnnonceHitter på mx