Af - 18/11-16 12:36; Opdateret: 19/11-16 10:48

To dømt fængsel for hacking af SF og RadikaleTo dømt fængsel for hacking af SF og Radikale

To unge mænd på 23 og 32 år år er i dag dømt henholdsvis 1 ½ år og ni måneders fængsel for at hacke SF og de radikale og offentliggøre cpr-numre på 91 folketingsmedlemmer.

storybild

To unge mænd dømt for haacking af SF og De Radikale (Billede: Kacper Pempel)

For første gang er to danskere i dag dømt for politisk hacking.

I Københavns Byret fik de to 23 og 32 årige mænd henholdsvis 1 1/2 år og ni måneders fængsel for hacking af 101 firmaer og organisationers hjemmesider og computersystemer. På nær tre måneder så er resten gjort af betinget med en prøvetid på to år og mod de udfører henholdsvis 200 og 120 timers samfundtjeneste.

I 2014 hackede de sig ind i folketingspartiet SFs computersystem og fik fat i en liste over godt 15.000 nuværende medlemmer - de offentliggjorde desuden navn, adresse og cpr-nummer på 22 sf-politikere og 91 medlemmer af Folketinget for at have stemt for en lov om Center for Cybersikkerhed, der giver Forsvarets Efterretningstjeneste adgang til private oplysninger om danskere.

‘Som gengældelse for endnu et overgreb på retten til privatliv.... Nu, for at vise, at karma i sandhed er en bitch, giver vi jer et læk fra det danske parti SF, indeholdende partimedlemmers logins, og bedst af alt, cpr-numrene på disse korrupte tyranner,’ skrev de to på hjemmesiden pastebin.com.

Den ene sendte en pressemeddelelse ud i forbindelse med hackingen.
Listen over SF’er blev fundet på den anden dømtes computer, hvor der også blev fundet beviser for hacke en radikal hjemmeside. Den ene havde hacket 101 hjemmesider, den anden havde forsøgt at få adgang til over 70 hjemmesider. Meget af beviserne i sagen har været chat mellem de to under forskellige chatnavne og dokumenter fundet på de tos computere.

“Vi går efter de politikere, der stemmer ja, og går efter at lække deres mail og al den slags fortroligt shit,” skriver den ene til den anden.

På et tidspunkt dukker Politiets Efterretningstjeneste op undercover hos den ene under påskud at ville købe en iphone. Det får vedkommende til at skrive til den anden:

“Så kommer PET med en løgn og en påstand om at ville købe en iphone,” skriver han.

De to dømte har ingen færdig uddannelse, men har begge haft firmaer, hvor de arbejder med it-sikkerhed - de har i retten forklaret, hvordan de har forsøgt at hacke firmaer og sendt mail, hvis de fandt usikkerheder. Der blev fra forsvarene fremført personlighedstest af de to - den ene fortalte, at han led af Aspergers-syndrom, den anden af ADHD.

De var også anklaget for at være i besiddelse af fortrolige oplysninger fra Danbolig, en brevkasse for unge og en lang række andre firmaer. De andre forhold blev dog ikke taktseret så hårdt af retten.

Sagen blev meget omtalt i 2014, hvor daværende forsvarsminister Nikolaj Wammen (S) kaldte den et “Et angreb mod demokratiet.”

Anklageren forklarede i retten, at et folketingsmedlem havde politianmeldt de to efter angreb på folketing, der kan livstidsfængsel.

“Den, som antaster Folketingets sikkerhed eller frihed eller i øvrigt foretager nogen handling, der sigter til ved magtanvendelse eller trussel derom at aftvinge Folketinget nogen beslutning eller hindre det i frit at udøve sin virksomhed, straffes med fængsel indtil 16 år eller under særligt skærpende omstændigheder på livstid.”

De tog blev dog udelukkende dømt for hacking - den første dom for hacking med politiske motiver i Danmark.

Den ene blev frikendt for hackningen af de radikale, hvor der blev fundet dokumenter fra et radikalt folketingsmedlem på computeren for ham, der fik den hårdeste straf.

"Det er særligt forhold 1, der er tungtvejende for dommen, da man angriber et parti i forbindelse med et lovforslag," sagde dommer Kim Gabriel i forbindelse med dommen.

Både forsvarer og anklager har nu 14 dage til at anke sagen.

SF er glade for dommen, siger sekretariatschef Jens Andersen:

- Vi er glade for dommen, og at sagen er afsluttet. Vi mener, at det er en alvorlig krænkelse af alle vore medlemmer, at man bryder ind i vores medlemsregister via hacking. Medlemmerne har ret til fortrolighed om deres partimedlemskab. Så vi tog straks fat i vores it-leverandør, så de sørgede for at hullet blev lukket, da det skete i sommeren 2014, siger han.

Har du læst disse?

Andre læser også

Hvad tænker du..?

Lige nu på BT.dk

'Jeg er nervøs': Linses B&B åbner i...
bt.dk
Detail-gigant kommer til Danmark:...
bt.dk
Rigmanden og entreprenøren Elon Musk...
bt.dk
Kendis skal betale 170.000 kr. i Se...
bt.dk
Hitter på mx

Annonce



Hitter på mx