Af - 12/05-16 10:40

Så mange har snydt ved en eksamenSå mange har snydt ved en eksamen

Det er blevet nemmere at kopiere, men samtidig lettere at fange snyd, fortæller danske universiteter.

storybild

(Billede: Mathias Bojesen)

Debatten om snyd på studier har fyldt medierne over de seneste måneder.

Først med spørgsmålet om daværende uddannelsesminister Esben Lunde Larsens (V) ph.d.-afhandling (selv om politikeren blev frifundet i en gennemgang af afhandlingen) og derefter med Undervisningsministeriets notat, der viste, at der havde været over 300 formodninger om snyd ved eksamener på danske gymnasier over det seneste år.

Sådan vil regeringen straffe snyd i gymnasiet
Sådan vil regeringen straffe snyd i gymnasiet

For at få en idé om, hvor mange danskere der vil indrømme, at de har snydt, har metroxpress fået YouGov til at spørge et repræsentativt udsnit af den danske befolkning.

Undersøgelsen viser, at hvis du er mellem 18 og 29 år og har gået i en klasse med 30 elever, er der formentlig et par af dine klassekammerater, der har gjort det. Med andre ord siger otte procent i denne aldersgruppe, at de på et tidspunkt har snydt til en eksamen i uddannelsesmæssig sammenhæng.

Så hårdt skal elever straffes for hverdags-snyd
Så hårdt skal elever straffes for hverdags-snyd

På Aarhus Universitet har man ikke tallene for snyd i 2015 endnu, men prodekan Peder Østergaard er ikke i tvivl om, hvad han mener om omfanget af snyd på universitetet:

- Det er stadig for stort. Vi har godt nok ikke 2015-tallene endnu, men vi har gjort rigtig meget de seneste år for at understrege, at vi kontrollerer for plagiat. Det virker på den måde, at folk er opmærksomme på det nu, siger han og tilføjer:

- Udviklingen er præget af to modgående tendenser: Flere fakulteter går aktivt ind og tjekker, hvilket får antallet af sager til at stige, men samtidig er der for mit eget universitets vedkommende blandt de studerende blevet mere opmærksomhed omkring det, så der er færre, der gør det.«

Sådan snyder eleverne oftest på gymnasierne
Sådan snyder eleverne oftest på gymnasierne

På Aalborg Universitet viser tallene fra 2015 en fortsat stigning fra de seneste par år. Studiechef Lone Vestergaard påpeger, at det både kan skyldes mere snyd, men også, at universitetet er blevet bedre til at opfange snyd.

Aalborg Universitet har nemlig investeret i et nyt system til at kontrollere plagiering. For at komme tvivl til livs har universitetet desuden valgt at blive mere systematisk med information om plagiering.

143 gymnasieelever bortvist for at snyde til eksamen
143 gymnasieelever bortvist for at snyde til eksamen

- I nogle disciplinærsager siger de, at de ikke kender reglerne. Vi har sikret os, at de kender reglerne. Det bliver de informeret om. De får mails ud i forbindelse med tilmelding til prøven. Får en mail med retningslinjerne,« siger Lone Vestergaard.

For dem, der skulle være i tvivl om, hvornår noget er plagiering, kan man besøge siden Stopplagiat.nu.

Har du læst disse?

Andre læser også

Hvad tænker du..?

Lige nu på BT.dk

Anders Fogh med hård udmelding: Det...
bt.dk
Opsigtsvækkende ny teori om...
bt.dk
Skal du vælge den dyre bilvask i...
bt.dk
Annette Heick: Jeg hader at indrømme...
bt.dk
Hitter på mx

AnnonceHitter på mx