Af - 19/02-14 21:39; Opdateret: 19/02-14 21:58

Dummere end politiet tillader: Se hvad danske betjente har gjortDummere end politiet tillader: Se hvad danske betjente har gjort

Nej, nej, nej: Man må ikke lige tage politibilen midt i tjenestetiden for at suse hjem og ordne kæresten.

storybild

Mangel på dømmekraft kan man ikke løbe fra... (Billede: polfoto/arkiv)

Rigspolitiet har nu offentliggjort et resumé over disciplinærsager fra 2012, og man kan vist roligt konstatere - også uden at få en injuriesag på halsen - at der i det danske politikorps findes betjente, der er dummere, end politiet tillader.

I 2012 fik Rigspolitiet indberetning om 90 nye disciplinærsager mod ansatte i politiet. 12 polititjenestemænd blev suspenderet. I løbet af 2012 blev 43 sager afgjort. Afgørelserne fordeler sig som følger: 7 afsked, 13 bøder, 5 irettesættelser, 13 advarsler og 5 sager uden disciplinære konsekvenser.

Her kan du se fem af de mest opsigtsvækkende sager:


Dummere end politiet tillader 1:
Første eksempel leder nærmest tankerne hen på halvdårlige amerikanske kriminalserier: En politimand havde nemlig videregivet strengt fortrolige oplysninge til sin kæreste fra en efterforskning, der var foregået for dobbelt lukkede døre. Under efterforskningen af betjenten kom det endvidere frem, at han 'gentagne gange i arbejdstiden havde besøgt kæresten med henblik på seksuelt samkvem, og at pågældende ved flere af disse besøg havde gjort brug af politiets tjenestekøretøjer,' som Rigspolitiet så poetisk beskriver det. Det løse mundtøj og den uregerlige seksualdrift kostede betjenten en bøde på 3.000 kroner.

Dummere end politiet tillader 2:
En betjent var noget voldsom ved en 17-årig cyklist, som havde forbrudt sig mod reglerne om tegngivning i trafikken, for eksempel at række højre arm ud, når man skal svinge til høre. Betjenten overreagerede fuldstændig og anholdt den 17-årige dreng på en så voldsom måde, at drengen kom til skade. Statsadvokaten gik ind i sagen, og det endte med, at betjenten blev fyret. Der blev i afgørelsen lagt vægt på, at der på bare fem år var blevet indgivet 15 klager og anmeldelser mod betjentens adfærd i tjenesten.

Dummere end politiet tillader 3:
En politimand og uddannet skydeleder tænkte sig ikke om, da han afsikrede sit tjenestevåben og affyrede det mod en trævæg. Bag væggen stod en kollega, som blev ramt i skinnebenet med et temmelig kompliceret brud til følge. Skydelederen blev sigtet for at have tilføjet en kollega 'betydelig skade på legeme eller helbred'. Skydelederen blev desuden tiltalt for overtrædelse af våbenloven, da han uden tilladelse var i besiddelse af 25 patroner. Skydeledelser blev suspenderet og idømt 20 dagbøder á 500 kroner. Suspensionen blev senere ophævet.

Dummere end politiet tillader 4: Selvfølgelig er det ok at hjælpe en kollega, men der er en grænse – også for politimænd. En betjent, der også var køreprøve-sagkyndig, blev indberettet for uden for normal arbejdstid og uden tilladelse at have afholdt en eksklusiv teoriprøve for sin kollega, der tidligere var blevet idømt en betinget frakendelse af førerretten. Og ikke nok med det: Den køreprøve-sagkyndige fuskede også ved at ændre datoen for den aflagte prøve, så det så ud som om kollegaen havde været til prøven den dag, hvor den rettelig skulle være aflagt. Det kostede den køreprøve-sagkyndige en disciplinærbøde på 4.000 kroner.

Dummere end politiet tillader 5: En politimand havde sygemeldt sig og var herefter udeblevet fra planlagt tjeneste. Men det blev opdaget, at betjenten ikke lå hjemme under dynen, men var taget til en anden landsdel for at passe sin bibeskæftigelse. Rigspolitiet takserede den ulovlige udeblivelse fra tjeneste til en bøde på 10.000 kroner. Betjenten klagede til Justitsministeriet, men Justitsministeriet var enig med Rigspolitiet: Man kan altså ikke melde sig syg på sit arbejde, når man er rask nok til at rejse til en anden lands del - og arbejde.

Har du læst disse?

Andre læser også

Hvad tænker du..?

Lige nu på BT.dk

Politiet har klar besked til tre...
bt.dk
Hovedvej flyder med gylle: 'Der...
bt.dk
Demokraterne sagsøger Rusland, Trumps...
bt.dk
Han bragede FCM i sænk: Nu fortæller...
bt.dk
Hitter på mx

AnnonceHitter på mx