Af Mathias Tuxen - 10/12-17 22:39

Alt for mange gør dette uden for arbejdstiden: Problematisk og kan give stressAlt for mange gør dette uden for arbejdstiden: Problematisk og kan give stress

Vi skal blive bedre til at lægge arbejdet væk, når vi kommer hjem, mener ekspert.

storybild

Arkivfoto.

Det kan være nemt og hurtigt at svare på en arbejdsmail over mobiltelefonen efter endt arbejdstid og i weekenderne, men det er langt fra godt for balancen mellem privat- og arbejdsliv. Næsten halvdelen af akademikere ansat i det offentlige sender altid eller ofte mails uden for normal arbejdstid. Især mænd har svært ved at lægge arbejdet fra sig efter fyraften.

Det viser en ny undersøgelse blandt 1.460 offentligt ansatte medlemmer af Dansk Magisterforening. Det er en problematisk glidebane, som kan føre til stress, mener ekspert.

»Vi skal have tid til privatlivet ellers brænder vi langsomt ud og bliver stressede. Vi har to ben at stå på; et arbejdsben og privatlivsben, og hvis de ikke er lige stærke, risikerer vi at vælte,« siger Bo Netterstrøm, der er læge, seniorforsker og underviser i stress.

Hvor ofte sender du mails uden for normal arbejdstid?

Altid: 10 procent

Ofte: 37 procent

Sommetider: 29 procent

Sjældent: 18 procent

Aldrig/næsten aldrig: 6 procent

Hvor ofte sender du mails uden for normal arbejdstid? Fordelt på mænd og kvinder.

Altid: 14 procent for mænd og 8 procent for kvinder

Ofte: 41 procent for mænd og 36 procent for kvinder

Sommetider: 24 procent for mænd og 32 procent for kvinder

Sjældent: 15 procent for mænd og 19 procent for kvinder

Aldrig/næsten aldrig: 6 procent for mænd og 6 procent for kvinder

KILDE:

Undersøgelsen er foretaget af Dansk Magisterforening i midten af november blandt 1.460 offentligt ansatte medlemmer.

Undersøgelsen viser, at 47 procent af de adspurgte ofte eller altid svarer på mails i fritiden, og det kommer ikke bag på Bo Nettestrøm, der kalder problemet for 'grænseløst arbejde', hvilket ofte er mere synligt blandt akademikere, fordi de modsat faglærte kan tage arbejdet med hjem. Det fremgår også af tallene, at det kun er 6 procent - eller lidt over én ud af 20 - som aldrig eller næsten aldrig tjekker deres arbejdsmails uden for normal arbejdstid, og det er ifølge Bo Netterstrøm en indikator for, hvor omfattende problemet er hos danskerne.

  • Se på, hvordan du sover om natten. Din nattesøvn er en god indikator på, om man har spændt buen for hårdt. Arbejder man om aftenen, kører hovedet ofte videre i de tanker, når man efterfølgende prøver at sove.
  • Tal med din familie og tætte relationer om problemet. Hvad siger de om dit forhold til arbejde? Kan de fornemme, at du er stresset eller ikke er nok til stede i fritiden?
KILDE:  Bo Netterstrøm. Læge, seniorforsker og underviser i stress.

»Mange føler ikke, at de er færdige med arbejde, når de går hjem. De har hængepartier, som de tager hul på i fritiden. Vi har med internet og mobiler også fået en nem og hurtig adgang til arbejde, hvilket betyder, at vi kan arbejde, uanset hvor vi er,« forklarer han.

Der kan på mange arbejdspladser være opgaver, som i nogle perioder haster mere end i andre. Det handler derfor i højere grad om at vide, hvilke perioder man kan og skal skrue ned i. Her kan arbejdspladsen gå forrest for et bedre arbejdsmiljø, mener Bo Netterstrøm.

»Det er vigtigt, at arbejdspladsen sender et signal om, at det ikke er en god arbejdskultur, og på den måde beskytter de ansatte mod stres« siger han.

  • Tag hjem og tal med familie og venner om noget helt andet end arbejde.
  • Motioner efter arbejde. Det fjerner overskydende stress fra kroppen.
  • Individuelt kan du overveje, hvorvidt du skal skrue ned for mails og arbejde i perioder.
  • Kollektivt kan i på arbejdspladsen tage en samtale om arbejdsmiljø og afstemme forventningerne. I kan evt. tale med jeres nærmeste leder.
KILDE:  Bo Netterstrøm. Læge, seniorforsker og underviser i stress. Ole Grønne, arbejdsmiljøkonsulent i Dansk Magisterforening.

Har du læst disse?

Andre læser også

Hvad tænker du..?

Lige nu på BT.dk

23-årige Maria er kristen og går med...
bt.dk
Amalie Szigethy: Jeg har kysset med...
bt.dk
Nyt forslag fra DF: Det er logik for...
bt.dk
Aviciis familie udsender åbent brev:...
bt.dk
Hitter på mx

AnnonceHitter på mx