Af Lars Sejr - 23/05-15 14:51

Politikere: Stop forskning med ulovlige sundhedsdataPolitikere: Stop forskning med ulovlige sundhedsdata

Det er bare ærgerligt for forskere, der har gjort brug af ulovlige sundhedsoplysninger, siger Carl Holst (V).

storybild

Region Syddanmarks regionsrådsformand, Carl Holst (V), viser ingen nåde. (Billede: Polfoto/arkiv)

Region Syddanmarks regionsrådsformand, Carl Holst (V), viser ingen nåde over for de forskningsprojekter, der har gjort brug af ulovligt indsamlede oplysninger i patientdatabasen, Dansk Almenmedicinsk Database (DAMD).

- Ulovlig data skal slettes. Der er sikkert nogle, der synes, det er ærgerligt ud fra forskningsmæssige, kommercielle og andre hensyn.

- Men her i Region Syddanmark har vi haft den holdning, fra det øjeblik vi blev bekendte med, at de indsamlede data var ulovlige, at de skulle slettes, siger han til Ritzau.

Etisk Råd: Skærp håndteringen af sundhedsdata
Etisk Råd: Skærp håndteringen af sundhedsdata

Regionen har henvendt sig skriftligt til forskerholdene og anbefalet dem at slette materialet. Men det er kun Datatilsynet, der reelt kan tvinge forskerne til at gøre det.

Carl Holst håber, at Datatilsynet når frem til at stoppe brugen, men understreger, at han ikke er imod indsamling af data om danskernes sygdomme - så længe der ikke er tvivl, om deres lovlighed:

- Jeg ser virkelig et potentiale i de data, vi har i Danmark, men vi bliver nødt til at være skarpe på brugen og indsamlingen af dem, for ellers skaber vi manglende opbakning til brugen af dem.

Jelved er parat til at standse ulovligt sundhedsarkiv
Jelved er parat til at standse ulovligt sundhedsarkiv

Også i Enhedslisten har man haft en klar holdning til, at databasen med danskernes sundhedsoplysninger burde slettes.

Partiet har derfor også en klar forventning om, at Datatilsynet nu vil stoppe brugen af databasen i de 50 forskerhold, der stadig gør brug af de ulovlige oplysninger.

- Det er Datatilsynet, der kan gå ind og give en besked om, at de her oplysninger ikke kan bruges, og det er helt klart min forventning, at det kommer til at ske, siger sundhedsordfører Stine Brix (EL) til Ritzau.

Hun henviser til, at kulturminister Marianne Jelved (R) allerede har sagt, at forskerhold ikke kunne bruge DAMD-oplysningerne, hvis oplysningerne blev kendt ulovlige

Har du læst disse?

Andre læser også

Hvad tænker du..?

Lige nu på BT.dk

Nicolas Sarkozy anholdt af politiet
bt.dk
Er nu reelt udryddet: Det sidste...
bt.dk
Chok: Historiske danske legender...
bt.dk
Her er danskerne stået op til flere...
bt.dk
Hitter på mx

AnnonceHitter på mx