Af - 15/01-16 09:20; Opdateret: 15/01-16 09:52

Sådan snyder din hjerne dig hver dagSådan snyder din hjerne dig hver dag

'Denne viden rykker ved ideen om, at mennesket har en fri vilje', siger Leif Østergaard, der er klinisk professor på Aarhus Universitet.

Bildstrecke im Grossformat »

Hjernen ved, hvad du beslutter, inden du beslutter det. Her er nogle retningslinjer til, hvordan du selv kan forudsige, dine egne beslutninger.

'Jeg nåede næsten ikke at tænke over det, før jeg sprang ud i det.'

Sådan beskriver folk typisk deres spontane beslutninger.

Men tro om igen. De beslutninger eksisterer ikke.

Spontane beslutninger er ikke spontane. Hjernen har i længere tid gået og boblet på fem-syv muligheder, som du kunne vælge, og når hjernen har fremlagt disse muligheder for dig, ved den, hvad du vil vælge, inden du selv ved det.
Det siger Leif Østergaard, der er klinisk professor på Aarhus Universitet til metroxpress.

Han er aktuel med bogen 'Hjernen', hvori Leif Østergaard konkluderer, at hjernen træffer beslutninger for os, men lader os blive i den tro, at vi selv bestemmer.

LISTE: Her er seks overraskende facts om at gabe
LISTE: Her er seks overraskende facts om at gabe

Han forklarer, at det gælder alle slags beslutninger. Alt fra om du vil åbne dine øjne, til om du køber en charterrejse. Hjernen kender udfaldet af vores valg sekunder - endda op til et halvt minut - før, vi selv ved det.

- Denne viden rykker ved ideen om, at menneskets har en fri vilje, siger Leif Østergaard til metroxpress.

Søvn-orgasmer er helt almindelige: Sådan får du nemmere én selv
Søvn-orgasmer er helt almindelige: Sådan får du nemmere én selv

Umiddelbart skulle men tro, det ikke giver mening at skelne mellem menneskets egen vilje og hjernens magt, da disse egentlig er det samme. Men i dette eksempel, træffer hjernen beslutninger i den del af hjernen, som er ubevidst for mennesket, og derfor kan hjernen altså træffe beslutninger 'uden om menneskets vilje'.

Overrasket? Dette køn har nemmest ved at finde vej
Overrasket? Dette køn har nemmest ved at finde vej

Men det er ikke kun udfaldet af vores beslutninger, som hjernen på forhånd kender til. Hjernen ved også, at vi har brug for at træffe beslutninger, før vi selv ved det.

Derfor har hjernen nået at stykke valgmuligheder sammen til os, som vi kan vælge imellem, når vi finder ud af, at vi har brug for at træffe et valg.

- I den del af hjernen, som vi ikke har adgang til - den ubevidste del - prioriterer hjernen mellem de forskellige muligheder for, hvad vi kan gøre på meget kort sigt og længere sigt, så de ligger klar til os, når vi kort efter har brug for dem, siger Leif Østergaard til metroxpress.

Derfor får nogle blackout når de er fulde – mens andre ikke gør
Derfor får nogle blackout når de er fulde – mens andre ikke gør

Det var den amerikanske hjerneforsker Benjamin Libet, der var den første til at finde ud af, at hjernen altid er på forkant med menneskers valg. I et forsøg fandt han ud af, at hjernebarken var i færd med at planlægge fingerens bevægelse, før forsøgspersonerne besluttede sig for at bevæge fingeren.

Derfor begynder nogle at græde når de bliver fulde
Derfor begynder nogle at græde når de bliver fulde

Andre læser lige nu

Hvad tænker du..?
Hitter på mx

AnnonceHitter på mx