Af - 11/04-16 04:00

Svensk skandalepsykiater fik lov til at arbejde videre i DanmarkSvensk skandalepsykiater fik lov til at arbejde videre i Danmark

En voldsomt kritiseret svensk psykiater har uden problemer kunnet arbejde i flere år i Danmark.

storybild

(Billede: Polfoto)

I begyndelsen af 2013 ryddede den svenske psykiater Ola Gefvert adskillige avisforsider, da det kom frem, at han havde fejlbehandlet og optrådt grænseoverskridende overfor en ung kvinde.

Det kom efterfølgende frem, at flere andre patienter havde anmeldt psykiateren, og han blev fyret fra Universitetshospitalet i Uppsala. Samtidig afgjorde Landstinget i Uppsala, at Ola Gefvert ikke måtte have direkte patientkontakt i sine private virksomheder, og en undersøgelse, der skulle afgøre om psykiateren kunne beholde sin autorisation, gik i gang.

Lægeregler skærpes efter østjysk psykiatersag
Lægeregler skærpes efter østjysk psykiatersag

Alligevel fik Ola Gefvert i december 2013 en dansk autorisation, og samme måned blev han ansat i psykiatrien i Region Nord.

Generalsekretær i Bedre Psykiatri, Thorstein Theilgaard, undrer sig:

Den her sag viser jo med al tydelighed, at vi mangler velfungerende aftaler mellem de nordiske lande. Men man må jo også undre sig, hvis myndigheder og arbejdsgivere ikke selv selvstændigt har søgt referencer ved udstedelse af autorisation og ansættelse. De ved jo, at udveksling af informationer ikke fungerer.

I Region Nord kendte man ikke den svenske psykiaters fortid, da han blev ansat, forklarer professor og vicedirektør, Jan Mainz.

Minister vil ændre regler efter sag om syg psykiater
Minister vil ændre regler efter sag om syg psykiater

- Han blev ansat via et rekrutteringsfirma, der havde til opgave at sikre sig, at han havde en ren straffeattest og gode referencer. I april sidste år blev vi gjort opmærksomme på, at han havde en sag i Sverige, og ví suspenderede ham øjeblikkeligt og fyrede ham kort efter, da vi havde undersøgt sagen, siger Jan Mainz og pointerer, at psykiateren aldrig var blevet ansat, hvis man havde haft kendskab til forløbet i Sverige.

- På baggrund af sagen indskærpede vi blandt andet overfor de rekrutteringsfirmaer, vi anvender, at folks referencer skal være nyere og komme fra personer, der er tæt på personen selv.

Politiet sigter hjerneskadet psykiater for patients død
Politiet sigter hjerneskadet psykiater for patients død

Styrelsen for Patientsikkerhed, der har ansvaret for tildelingen af autorisationer til udenlandske læger, kan ikke gå ind i enkeltsager, men overlæge Birte Obel oplyser i et skriftligt svar til metroxpress, at styrelsen har handlet i overensstemmelse med reglerne.

- En svensk læge, der på tidspunktet for ansøgningen i Danmark, har en gyldig svensk autorisation og en ren ’Good Standing’ i henhold til Den Nordiske Overenskomst, vil få en dansk autorisation.

Men det finder formand for Sundhedsudvalget Liselott Blixt (DF) ikke tilfredsstillende:

- Det undrer mig, at ingen har tjekket ham hos hans tidligere arbejdsgiver, for de ved jo, at vi har haft en stribe tilsvarende skandinaviske sager gennem de seneste år. Og han burde i det mindste have været under Styrelsens skærpede tilsyn, mens sagen om hans autorisation kørte i Sverige, sådan som en dansk læge ville have været i samme situation, siger Liselott Blixt, som nu vil spørge sundhedsminister Sophie Løhde om, hvordan hun vil sikre, at danske patienter ikke også fremover udsættes for skandaleramte læger med eller uden autorisation fra Skandinavien.

Andre læser lige nu

Hvad tænker du..?
Hitter på mx

Annonce



Hitter på mx