Af Ritzau - 25/11-16 09:09

LA stemmer imod V-regeringen i knap hver tredje EU-sagLA stemmer imod V-regeringen i knap hver tredje EU-sag

En ny trekløverregering kan kun have én EU-politik. LA har ellers ofte stemt imod Venstre i EU-sager.

storybild

Liberal Alliances partileder, Anders Samuelsen, står for en mere EU-skeptisk linje end Venstre og De Konservative. I knap hver tredje EU-sag siden valget sidste år har LA stemt imod Venstre-regeringen, viser en optælling foretaget af Altinget. (Billede: Scanpix/Keld Navntoft)

Hvis det som ventet lykkes Venstre, Liberal Alliance og De Konservative at danne en trekløverregering, skal de tre borgerlige partier have fælles standpunkt på alle områder.

Også EU. Det betyder, at de tre partier må bøje sig mod hinanden.

I 32 procent af alle EU-sager forelagt Folketingets Europaudvalg siden folketingsvalget sidste år har Liberal Alliance stemt imod Venstre-regeringen.

Det viser en optælling, som Altinget har foretaget.

Uenigheden om EU kom for alvor til udtryk op til folkeafstemningen om retsforbeholdet 3. december 2015. Her opfordrede Venstre som bekendt danskerne at stemme ja til en ny tilvalgsordning.

Derimod stemte Liberal Alliance nej. Blandt andet af frygt for, at tilvalgsordningen ville medføre afgivelse af magt på retsområdet.

LA har dog meddelt, at partiet er parat til at anbefale et ja, hvis det skulle blive nødvendigt at udskrive en ny folkeafstemning om dansk medlemskab af det europæiske politisamarbejde, Europol.

Partiets EU-ordfører, Christina Egelund, afviser over for Altinget, at uenigheden skulle kunne splitte en ny trekløverregering:

- Vi skal samarbejde her ligesom på alle andre områder.

Samme analyse gav K-formand Søren Pape Poulsen, da Ritzau tirsdag konfronterede ham med uenigheden:

- Jeg kan forestille mig, at vi alle sammen kommer til at bøje os mod hinanden. Men det er ikke til debat, at EU er nødvendig for Danmark, og at vi skal være en aktiv medspiller i det.

Selv om LA altså i næsten hver tredje sag har stemt imod Venstre, vil emnet ikke splitte trekløverregeringen, lød vurderingen torsdag fra politisk kommentator Hans Engell:

- Problemet bliver ikke internt i regeringen. Det bliver med Dansk Folkeparti.

Blå bloks største parti har ifølge Altingets gennemgang også stemt imod regeringen i 32 procent af EU-sagerne siden valget.

Har du læst disse?

Andre læser også

Hvad tænker du..?

Lige nu på BT.dk

Se billedet: Martin Henriksen...
bt.dk
Flere anholdte efter sammenstød...
bt.dk
Zoologisk Have i København: Uventet...
bt.dk
Nåede at se sit livsværk smuldre: Nu...
bt.dk
Hitter på mx

AnnonceHitter på mx