Af - 15/04-16 19:10

Danskerne har talt: Sådan vil vi have bananenDanskerne har talt: Sådan vil vi have bananen

I en ny undersøgelse svarer danskerne på, hvilken farve de foretrækker deres banan. Læs også, hvorfor du ikke skal lægge din banan i frugtskålen.

Bildstrecke im Grossformat »

Klik dig gennem, hvordan svarene i metroxpress' undersøgelse fordeler sig.

Grøn, gul eller plettet brun. Bananer har i deres levetid mange farver, men hvornår smager frugten bedst?

Det har metroxpress med hjælp fra analyseinstituttet YouGov spurgt 1.007 danskere om, som ikke helt er enige.

60 procent foretrækker bananen gul, mens 19 procent synes, en gul-grøn banan smager bedst. 17 procent vil helst sætte tænderne i en gul-brun banan.

Men selvom svarerne fordeler sig ud på de tre banan-farver, så er ernæringsekspert Preben Vestergaard Hansen ikke i tvivl om, hvornår banen bør spises:

- Hvis bananen bliver for gul-brun, bliver den melet, mens den smager lidt bittert, når den er grøn-gul, siger Preben Vestergaard Hansen til metroxpress. Han underviser til dagligt på Ernærings- og Sundhedsuddannelsen på Metropol i København.

Ren luft skal forhindre rådne grøntsager og madspild
Ren luft skal forhindre rådne grøntsager og madspild

Han er lidt overrasket over, at ikke alle bedst kan lide bananen, når den er helt gul. Men det har Preben Vestergaard Hansen muligvis en forklaring på.

- Når bananerne bliver plukket og fragtet til Danmark, er de grønne, og så modner de langsomt, mens de ligger i butikken. Derfor er vi vandt til at se grøn-gule bananer i forretningerne, og sådan bilder nogle sig måske ind, at bananer helst skal være grøn-gule, når man spiser dem. Det er vanens magt, siger ernæringseksperten.

Avocadomadder danner mode - her er de fem bedste
Avocadomadder danner mode - her er de fem bedste

De fleste af os har nok prøvet at have lyst til en banan, for derefter at opdage, at vores indkøbte bananklase pludselig har udviklet brune pletter på den gule skrald. Preben Vestergaard Hansen forklarer bananers (alt for) hurtige modning med, at frugten ikke bør ligge på køkkenbordet eller i frugtskålen sammen med de andre frugter.

- Bananer skal opbevares i kun 10 grader. Ligger de i køleskabet bliver de let overmodne, og ligger de i stuetemperatur og får for meget lys og ilt, bliver de også hurtigere brune end ellers, forklarer han.

Kunder: Rådden frugt og grønt er hverdag i supermarkeder
Kunder: Rådden frugt og grønt er hverdag i supermarkeder

Lægger du bananerne sammen med de andre frugter i frugtskålen, vil den brune farve også optræde hurtigere på den gule skrald end ellers.

Frugt udvikler ensymer, som er en gasart, der hjælper dem til at modne. Ligger frugterne for tæt på andre frugter, påvirker ensymerne hinanden, og sådan 'hjælper' frugterne hinanden med at modne. Derfor bliver bananer i en frugtskål let overmodne.
Det siger Preben Vestergaard Hansen.

Derfor er det sundt at spise bananer med brune prikker
Derfor er det sundt at spise bananer med brune prikker


LÆS OGSÅ: Hver tredje synes, det er i orden at børn spiser af varerne på vej til kassen

LÆS OGSÅ: Over stregen? Fitnesscenter beklager denne reklame

Andre læser lige nu

Hvad tænker du..?
Hitter på mx

AnnonceHitter på mx