Af Agnete Finnemann Scheel - 02/02-16 06:36

Alderstjek: Hvert 10. uledsagede flygtningebarn er voksenAlderstjek: Hvert 10. uledsagede flygtningebarn er voksen

10 procent af flygtningebørn, der kommer til Danmark, er faktisk voksne.

storybild

(Billede: Ehrbahn Jacob)

Sidste år søgte 2.068 uledsagede børn og unge asyl i Danmark. Men omkring 10 procent af dem var i virkeligheden over 18 år.

Det fremgår af en ny opgørelse fra Udlændingestyrelsen.

Når myndighederne er i tvivl om alderen, bliver de unge asylansøgere sendt til en lægelig vurdering. Det skete 355 gange i 2015, og i 234 tilfælde vurderede lægerne, at asylansøgeren var over 18 år.

Minister retter ind efter kritik om asylbørn
Minister retter ind efter kritik om asylbørn

Venstres integration- og udlændingeordfører, Marcus Knuth, mener, at tallene viser, at der er behov for kontrol på området:

- Det viser jo, at vi ikke skal være naive, og at kontrol er vigtig i tvivlstilfælde. For det er jo forkert, hvis folk udgiver sig for at være i kategorien 'børn', hvis de ikke er det, siger han.

Alder har stor betydning, når man snakker asylpolitik – og det centrale tal i denne sammenhæng er 18.

Asylansøgere, som er over 18 år, ses nemlig af systemet som voksne og mister derved en række rettigheder, som mindreårige asylansøgere har.

Næsten alle uledsagede flygtningebørn er drenge
Næsten alle uledsagede flygtningebørn er drenge

De mindreårige uledsagede asylansøgere har blandt andet lettere ved at få familiesammenføring, og netop derfor er kontrol vigtigt, mener Marcus Knuth:

Man har jo særlige rettigheder, når man kommer i den kategori, og derfor understreger det, at vi ikke skal være naive.

Venstres Marcus Knuth vil dog ikke love, at der er flere alderstjek af asylbørn på vej:

- Jeg har tillid til, at vores myndigheder laver kontrol, når de er i tvivl. Men der er jo selvsagt mange eksempler, hvor der helt tydeligt er tale om børn, og så er der nogle, der mere falder i en grå kategori, siger ordføreren.

I Danmark foretages aldersvurderinger af asylansøgere af retsmedicinere på Retsmedicinsk Institut i København. Undersøgelsen bruges, når Udlændingestyrelsen føler sig usikker på en flygtnings alder.

Den består af tre trin: et røntgenbillede af hånd og tænder og en kropslig undersøgelse, hvor lægen ser på kønskirtlerne og omfanget af kropsbehåring.

Andre læser lige nu

Hvad tænker du..?
Hitter på mx

AnnonceHitter på mx