Af - 16/03-15 18:48; Opdateret: 17/03-15 08:54

Tusindvis af børn på ikke-godkendt voksenmedicinTusindvis af børn på ikke-godkendt voksenmedicin

Mindst halvdelen af den medicin, der anvendes til børn er ikke undersøgt og vurderet til dem, selvom det kan resultere i alvorlige bivirkninger

storybild

(Billede: Polfoto/AP)

- Udbredt off label-behandling af børn er uundgåeligt, så længe mindst 50 procent af den medicin, der anvendes til børn, ikke er undersøgt og vurderet til børn og unge under 18 år.

Sådan konkluderer Sundhedsstyrelsen i sin rapport Overvågning af sikkerheden ved off label-brug af medicin i Danmark fra i år. Medicin bruges off label, når en læge vælger at bruge et lægemiddel til et formål, som det ikke er godkendt til af myndighederne, og flere studier har vist, at off label-brug af medicin til børn er meget udbredt, fordi medicin sjældent testes og godkendes til børn. At medicin anvendes off label er derfor ikke ulovligt, men lægemidlerne er aldrig blevet testet til børn, selv om de bruges til at behandle dem.

Fem historier om bivirkninger: - Min søn fik depression og angst
Fem historier om bivirkninger: - Min søn fik depression og angst

Der findes ikke tal for, hvor mange danske børn, der hvert år får medicin off label. I 2013 blev der udskrevet lægemidler til over 600.000 børn og unge. Nogle midler som vacciner og mange slags antibiotika er testet og godkendt til børn, mens andre lægemidler som visse typer astmamedicin, hudlægemidler, lykkepiller og p-piller udskrives off label.

Også på hospitalerne anvendes medicin ofte off-label. En undersøgelse fra sidste år lavet af Bispebjerg Hospital og Rigshospitalet viste, at 13 ud af de 100 mest brugte lægemidler på børneafdelingerne på danske hospitaler ikke var testet og godkendt til børn.

- Min 15-årige søn kan ikke længere løbe
- Min 15-årige søn kan ikke længere løbe

- Det er vigtigt, at man mindsker brugen af medicin off label til børn så meget som muligt, fordi det betyder, at hver enkelt barn bliver sin egen forsøgsperson, og det er uetisk, siger Helle Holst, der er Overlæge på klinisk Farmakologisk Afdeling Bispebjerg Hospital og forfatter bag undersøgelsen.

For børn er ikke små voksne, der kan få en tilsvarende mindre dosis medicin.

- Børn omsætter lægemidler anderledes end voksne, blandt andet fordi de udvikler sig i spring, det gælder ikke kun deres vækst, men også modning af deres organsystemer. Helt konkret betyder det, at helt små børn på grund af en ”umoden” lever- og nyrefunktion, skal have mindre doser end deres størrelse indikerer. Omvendt har lidt større børn en fantastisk kapacitet til at omsætte lægemidler, så der vil være en risiko for at underdosere, forklarer Helle Holst.

Stor stigning i unge på kontroversielt bumsemiddel
Stor stigning i unge på kontroversielt bumsemiddel

En dansk forskningsartikel fra 2011 viste, at en femtedel af alle bivirkninger rapporteret i børn over en ti års periode var associeret med brug af medicin off label, og 60 procent af bivirkningerne var alvorlige. Off label bivirkningerne var især rapporteret for p-piller, hudlægemidler og allergimedicin.

- Det skyldes nok, at de her lægemidler ikke er godkendt til børn, men der er mange børn, som bruger dem. Jo ældre børn bliver, desto mere ligner deres medicinforbrug voksnes, siger Lise Aagaard, der er professor i klinisk farmakologi ved Syddansk Universitet og medforfatter til artiklen.

Har du læst disse?

Andre læser også

Hvad tænker du..?

Lige nu på BT.dk

Kim blev ulovligt undersøgt af en...
bt.dk
Stjerneadvokat om Peter Madsen: 'Det...
bt.dk
Dramatiske scener: Storbrand på hotel...
bt.dk
Mads Steffensen afslører: På lørdag...
bt.dk
Hitter på mx

AnnonceHitter på mx