Af - 06/07-16 11:03

Blinde Osman ville dø - i dag har han sit eget firmaBlinde Osman ville dø - i dag har han sit eget firma

Osman Saris tilværelse ændrede sig markant, da han som blind kurder kom til Danmark som 16-årig. I dag er han iværksætter med succes

storybild

Osman Sari kom til Danmark fra Tyrkiet da han var 16 år. Hans liv som blind i Tyrkiet havde taget livslysten fra ham. Han følte ikke, at familien og omgangskredsen forstod hans handicap. Han ønskede at dø.

Så kom han til Danmark, hvor han begyndte at komme på Blindeinstituttet. Den første dag, han kom på Blindeinstituttet, kom til at mærke ham for livet.

- Den 15. april 2009 er min psykiske fødselsdag - det var en onsdag. Den dag accepterede jeg, at jeg er blind, og at jeg alligevel kan leve et aktivt liv. I Tyrkiet blev jeg undertrykt som kurder, men i Danmark har jeg skabt en hverdag, hvor jeg er en aktiv del af samfundet.

Kendt trommeslager slår sig løs som iværksætter
Kendt trommeslager slår sig løs som iværksætter

7 år senere kan den nu 24-årige mand kalde sig for iværksætter med virksomheden Kvalitets-Tolke.dk. Han har allerede fået tilknyttet en lang række tolke, der kan oversætte til 16 forskellige sprog. Handicappet er ikke længere end hindring.

- I Danmark har jeg den danske stat bag mig, og som handicappet har jeg en masse rettigheder, og det giver tryghed, fortæller han.

Trygheden har gjort, at Osman fik mulighed for at starte et nyt og meget aktivt liv, hvor han i dag, ud over iværksætteriet, studerer på VUC, synger og meget andet.

Trygheden har givet ham mulighed for at blive selvstændig og uafhængig af overførselsindkomster.

Go' Morgen Danmark-vært springer ud som iværksætter
Go' Morgen Danmark-vært springer ud som iværksætter

- Jeg har stort set finansieret min virksomhed alene ved at lægge penge til side fra min SU, siger han til TV 2.

Ambitionerne og missionen med hans virksomhed er klar. Mange har nemlig brug for kompetente tolke, når de for første gang stifter bekendtskab med det danske samfund og kultur.

- Det er ikke nemt at komme til et fremmed land, og det er vigtigt, at man bliver mødt af mennesker, der forstår ens situation og kultur.

Det er altså ikke kun sproget, men også kulturen, respekt og forståelse, der er i fokus, når Osmans virksomhed arbejder.

Kapitalfond skal hjælpe Mikkeller-øl med at erobre USA
Kapitalfond skal hjælpe Mikkeller-øl med at erobre USA

- Mødet med det danske samfund skal være præget af respekt og forståelse. Det er vejen til god integration. Og jeg vil gerne hjælpe andre med at overkomme de sproglige barrierer, jeg selv har kæmpet med.

Osman Sari har også klare budskaber til sine medborgere. Både dem med dansk og udenlandsk baggrund:

- Til indvandrerfamilier med handicappede børn: Engagér jer i det danske samfund. Lær dansk. Skaf jer viden. Accepter at I har et handicappet barn.

- Til folk med gode idéer: Gør dem til virkelighed. Jeg kom til Danmark uden at kunne se og uden at kunne tale sproget. I dag har haft succes med to forskellige tolkejobs og kan nu også skrive iværksætter på mit CV.
Hvis jeg kan, så kan I også!”


LÆS OGSÅ: 9-årige Isabella er mangemillionær: Sådan gjorde jeg

Andre læser lige nu

Hvad tænker du..?
Hitter på mx

AnnonceHitter på mx