Af - 18/11-15 21:49

Politifolk overdriver tal for falske anmeldelserPolitifolk overdriver tal for falske anmeldelser

Nogle politifolk tror, at mange voldtægtsanmeldelser er falske, viser rapport og et otte år gammelt notat. "Rystende læsning," siger Institut for Menneskerettigheder

storybild

Politifolk tror, at mange voldtægter er falske. (Billede: Polfoto)

En del danske politifolk overdriver, antallet af falske voldtægtsanmeldelser.

Reelt er nemlig blot 7.3 procent af alle anmeldelser for voldtægt falske, viser en stor rapport fra Det Kriminalpræventive Råd fra 2009, hvor man gennemgik 1.364 sager.

Til rapporten interviewede man en del efterforskere.

“Adskillige af de adspurgte mente bl.a., at der er tale om ”rigtig mange” falske anmeldelser. Nogle sagde ”halvdelen” – og en enkelt udtrykte det i samtalen således: ”Du ved godt, at næsten alle anmeldelser om voldtægt er falske, ikke?”.

I et notat forfattet af en leder fra Vestegnens politi fra 2007 vurderer man 75 procent af alle anmeldelser til ikke at være en voldtægt og 21 procent til at være falske.

Det kommer på Institut for Menneskerettigheder

- Det er rystende læsning, at en politikreds er nået frem til at 75 procent af alle voldtægter slet ikke er voldtægter. Også selv om notatet er nogle år gammelt. Hvis man som efterforsker har den antagelse, at mange voldtægter er falske, så ændrer jo også den iver og den mistro man kan møde pigen med, siger ligebehandlingschef Maria Ventegodt Liisberg.

Mens Stinne Bach, politisk rådgiver fra Amnesty, siger efter hun har læst notatet.

- Politiet bør som udgangspunkt tro på offeret. Det er et problem, hvis politiet har en overdreven opfattelse af, hvor mange falske voldtægter, der er - fordi der jo så er en risiko for at de møder offeret med overdreven skepsis. Det er på den ene side helt urimeligt overfor et menneske der har været udsat for en forbrydelse og på den anden side vil det jo også besværliggøre efterforskningen. Vi har her at gøre med dybt traumatiserede ofre, siger hun.

Vestegnens politi svarer i en mail, at de ikke vil kommentere på et otte år gammel notat forfattet af en tidligere chef.

Andre læser lige nu

Hvad tænker du..?
Hitter på mx

AnnonceHitter på mx