Af - 22/11-16 04:00

Danske fisk drukner i kræftfremkaldende giftDanske fisk drukner i kræftfremkaldende gift

Opdrættede fisk svømmer i tusindvis af liter kræftfremkaldende formalin. Brugen er mere end fordoblet på ti år til trods for, at industrien lovede stop for det giftige stof i 2008

storybild

(Billede: Gary Cameron)

I 2008 lovede fiskeopdrættere at udfase brugen af det giftige og kræftfremkaldende stof formalin.

Alligevel er forbruget mere end fordoblet på ti år. Ifølge Naturstyrelsen blev der i 2014 brugt 155.672 liter formalin i de danske dambrug, hvor fiskene i 2004 svømmede i 65.571 liter.

Ifølge seniorforsker ved DTU AQUA Lars-Flemming Pedersen kan brugen af formalin bringes ned.

Dansk fiskeopdræt skal udbredes mere til havs
Dansk fiskeopdræt skal udbredes mere til havs

“En stor del kan erstattes af andre desinfektionsmidler. Helt ideelt skulle man kunne undgå at bruge det, men når det opstår behov for vandbehandling ligger der meget tradition i at bruge formalin, da det ikke påvirker fiskene i de lave koncentrationer der anvendes.”

Han fortæller, at bekymringen ved formalin er, at det kan udgøre en sundhedsrisiko for dem, der arbejder med det, og påvirke vandmiljøet hvis det anvendes uhensigtsmæssigt.

“Indenfor de seneste fem til ti år er mange af anlæggene blevet bygget om, så vandet recirkuleres og formalinen ikke længere kommer ud i vandløbet. Det har bare ikke nedsat forbruget”

Blå blok rækker fiskeproduktion en hjælpende hånd
Blå blok rækker fiskeproduktion en hjælpende hånd

Miljøkonsulent i Danmarks Sportsfiskerforbund Lars Brinch Thygesen pointerer, at der fortsat er mange små, traditionelle dambrug i Danmark, og her er problemerne de samme.

“Vi er bekymrede for, at der bliver lukket medicin og giftige hjælpestoffer ud i vandløbene, og at det kan påvirke de naturlige sammenhænge”, siger Miljøkonsulent i Danmarks Sportsfiskerforbund Lars Brinch Thygesen

En statistik fra Dansk Akvakultur viser, at lidt over halvdelen af de opdrættede fisk, der blev produceret i Danmark i 2014 stammer fra traditionelle havbrug.

Alternativet foreslår krav om indkøb af økologisk fisk
Alternativet foreslår krav om indkøb af økologisk fisk

Direktør for Dansk Akvakultur Brian Thomsen fortæller, at vejen mod et stop for brug af formalin var længere, end man havde regnet med.

“Vi har brugt mange ressourcer på at udfase det, og det er stadig vores målsætning på lang sigt. Problemet er, at stoffet, der bruges til vandbehandling, ikke er sådan lige at erstatte. Alternativer, skal både være sikre for forbrugerne, fiskeopdrætterne, fiskene og miljøet”, fortæller Brian Thomsen og understreger, at formalin er meget let omsætteligt, og at der ikke er rester i de fisk, forbrugeren spiser.

Har du læst disse?

Andre læser også

Hvad tænker du..?

Lige nu på BT.dk

Køkkenets store bakteriebombe: Næsten...
bt.dk
Nu sælger hun sit gods: Dansk...
bt.dk
Far til 14-årig pige i koma: 'Gid det...
bt.dk
Chokfyring i Superligaen: Fyrer...
bt.dk
Hitter på mx

AnnonceHitter på mx