Af - 18/09-13 08:30

Voldtægtsofre tør ikke gå til politietVoldtægtsofre tør ikke gå til politiet

Af frygt for at blive beskyldt for at lyve tør danske kvinder ikke anmelde voldtægter til politiet. Dermed kan forbrydere gå fri. Mediernes omtale på løgnagtige kvinder får skylden.

storybild

En sommeraften i 2008 blev den nu 28-årige Sarah Kruse groft voldtaget i sit eget hjem af en mand, der havde fulgt efter hende. hun anmeldte voldtægten, men forstår godt de piger, der ikke tør. »Betjenten på stationen sagde, at der var nogle ting i min historie, der ikke hang sammen. Det var frygteligt hårdt, at den autoritet, der skulle beskytte mig, troede ikke på mig og det var tydeligt, at de mente, at der var tale om en falsk anmeldelse.« siger hun. »Undervejs fortrød jeg, at jeg politianmeldte voldtægten. Alligevel anbefaler jeg andre kvinder hurtigt at politianmelde voldtægter, for at de kan få den fornødne hjælp – og for at forbryderne bliver straffet,« siger hun. En retsmedicinsk undersøgelse, viste tydelige tegn på voldtægt, men gerningsmanden blev aldrig fundet. (Billede: Ida Schmidt)

En række sager i medierne om få løgnagtige kvinder, som bliver straffet for anmelde voldtægter, der aldrig har fundet sted, afholder reelle voldtægtsofre fra at gå til politiet.

»Når der kommer sager op i pressen med kvinder, der har indgivet en falsk anmeldelse af voldtægt, har det kolossal indflydelse på de kvinder, der faktisk er blevet voldtaget,« siger Annalise Rust, psykolog i Center for Seksuelle Overgreb, Rigshospitalet.

»Mange undlader at anmelde det af frygt for at blive blive mistænkt for at indgive en falsk anmeldelse,« fortæller hun.

Behandlingscentre for voldtægtsofre oplyser, at 25-30 procent af de kvinder, de hjælper, vælger ikke at politianmelde voldtægterne.

»Og en af de grunde, der går igen er, at de er bange for, at politiet ikke tror på dem,« siger Annalise Rust.

Anja Hareskov Jensen, ledende psykolog, Center for Voldtægtsofre, Aarhus Universitetshospital kender til den frygt.

»Når der er sager i medierne om, at kvinder, der bliver dømt for falske anmeldelser af voldtægter, kan det forstærke frygten for ikke at blive troet,« siger hun.

Selv om det kun er få procent af anmeldelserne om voldtægt, der viser sig at være falske, får sagerne meget omtale i medierne, konkluderer en forskningsrapport, som landets førende kriminologer står bag.

»Når mediebilledet omtaler falsk anmeldelse af voldtægt i et omfang, der er ude af proportioner med virkeligheden, skader det samfundets opfattelse af kvinder, der står frem og anmelder voldtægt,« lyder konklusionen.

»Et skævvredet fokus på falske anmeldelser i medier og hos politiet kan bevirke, at det bliver endnu vanskeligere for en kvinde at stå frem og anmelde voldtægt,« står der i rapporten.

Har du læst disse?

Andre læser også

Hvad tænker du..?

Lige nu på BT.dk

Wozniackis forlovede afslører: Det...
bt.dk
For snurrende kameraer: Deltager i TV...
bt.dk
Højesteret udviser LTF-medlem med...
bt.dk
Efterforskere: MH17 blev skudt ned af...
bt.dk
Hitter på mx

AnnonceHitter på mx