Af Bo Weile - 31/01-17 18:59

Ung pige oprettede 'rædsom' tråd i Facebook-gruppe: Derefter væltede det ind med uhyggelige råd om selvmordUng pige oprettede 'rædsom' tråd i Facebook-gruppe: Derefter væltede det ind med uhyggelige råd om selvmord

I en lukket gruppe på Facebook med 13.000 følgere debatterer medlemmerne, hvordan man lettest tager livet af sig selv. Det er rædsomt, siger professor i psykiatri, imens Facebook nu vil kigge på sagen.

storybild

(Billede: Scanpix/Dado Ruvic)

»How to selvmord uden at det gør ondt.«

Det spørgsmål stillede en ung pige den 23. januar i en lukket Facebook-gruppe med flere end 13.000 følgere. En gruppe, hvor folk deler fjollede billeder og videoer samt opfordrer hinanden til at gøre forskellige ting.

I kommentarfeltet under opslaget debatterede unge mennesker herefter lystigt, hvilke metoder der var hurtigst, bedst og mest smertefri til at ende sit eget liv.

Om den unge kvindes spørgsmål bundede i et desperat forsøg på at råbe omverdenens hjælpen op, fordi hun reelt overvejede at tage sit eget liv, eller 'blot' søgte opmærksomhed med en usmagelig omgang galgenhumor, vides ikke.

Ifølge Merete Nordentoft, professor på Institut for Klinisk Medicin i Region Hovedstadens Psykiatri, er det også lige meget.

16-årig meldte sig til fest på Facebook søndag aften: Mandag blev hun fundet død
16-årig meldte sig til fest på Facebook søndag aften: Mandag blev hun fundet død

Hun kalder det »rædsomt«, at unge mennesker, som kan have alvorlige problemer, kan finde på at debattere noget så alvorligt som selvmord på Facebook i stedet for at tage kontakt til nogen, der reelt kan hjælpe dem.

Samtidig siger hun, at personer, som er selvmordstruede, ofte befinder sig i en sindstilstand, hvor de kun har øje for det håbløse og har svært ved at overskue alt andet.

»Det er derfor helt afgørende at få hjælp, når man er selvmordstruet fremfor at spekulere over forskellige selvmordsmetoder,« siger Merete Nordentoft til BT.

Unges netadfærd er grænsesøgende

Hos Center for Digital Pædagogik, som arbejder med unges adfærd på nettet, er man overrasket over hårdheden af opslaget. Dog kommer det ikke bag på dem, at unge bruger de sociale medier anderledes end ældre generationer, der ikke er flasket op med at være online 24 timer i døgnet.

»Det kan virke som en voldsom adfærd, og det er det også, men når vi taler netadfærd, er unge - som er vokset op med sociale medier - i stand til at distancere sig til tingene på en anden måde. De har nødvendigvis ikke samme relation investeret i det, og de tænker mere på det her som en måde til at skaffe sig nøgtern information på,« siger Jonas Ravn, der er projektleder og foredragsholder ved Center for Digital Pædagogik.

Johans søster begik selvmord: Derfor skal alle læse hendes afskedsbrev
Johans søster begik selvmord: Derfor skal alle læse hendes afskedsbrev

Opslag som dette rejser ifølge Jonas Ravn en vigtig debat om ansvar: For skal man som udestående blande sig, når man ser udråb af denne karakter, eller skal man holde sig på afstand og håbe på, at vedkommende selv finder vej til den rette hjælp?

»Man skal blande sig. Ingen tvivl om det. Sådan noget som det her, skal tages alvorligt,« lyder det prompte fra Jeppe Kristen Toft, direktør i Livslinien.

»Uanset om der er tale om en spøg eller et råb om hjælp, skal man reagere. For ved at reagere sender man et signal til alle andre om, hvor bekymrende sådanne udmeldinger er,« siger Jeppe Kristen Toft og understreger, at det er ligegyldigt, om man kender personen eller ej.

»De fleste tænker sikkert, når de ikke kender personen, at nogen andre, der gør, tager sig af det. Men den går ikke. Man må reagere første gang. Og hver gang.

16-årig begik selvmord: Hendes sidste Facebook-opslag er hjerteskærende
16-årig begik selvmord: Hendes sidste Facebook-opslag er hjerteskærende

BT har været i kontakt med en af Facebook-gruppens administratorer og ville gerne have spurgt ind til, hvorfor de tillader sådanne opslag, og hvordan de har tænkt sig at leve op til Facebooks generelle retningslinjer om god opførsel. De har ikke ønsket at kommentere sagen, og opslaget fra den 23. januar er nu taget ned.

I en mail til BT skriver Facebook, at de har sat det ’rette team’ til at kigge på sagen, og at sådanne opdateringer eller råd til selvmord eller selvskade bestemt ikke er tilladt.

»Vi tillader ikke promovering af selvskade eller selvmord. Vi arbejder med organisationer verden rundt for at yde bistand til folk i nød. Vi forbyder indhold, der fremmer eller opfordrer til selvmord eller enhver anden form for selvskade, herunder selv-lemlæstelse og spiseforstyrrelser. Folk kan dog dele information om selvskade og selvmord, der ikke fremmer disse ting.«

Andre læser lige nu

Andre historier

Hvad tænker du..?

Lige nu på BT.dk

Supermarkeder hærget af...
bt.dk
Var stoffri i fem år: Kendt dansk...
bt.dk
Influenza spreder sig i Danmark: 'Det...
bt.dk
Ejgil på 72 er træt af overklassen:...
bt.dk
Hitter på mx

AnnonceHitter på mx