Af Ritzau - 17/08-16 15:25

Dansk leder af Libyen-mission er stolt over hovedrolleDansk leder af Libyen-mission er stolt over hovedrolle

Det er en anerkendelse, at Danmark er blevet udset til at lede kemimission i Libyen, mener dansk flådechef.

storybild

Arkivfoto: Det danske krigsskib Absalon afgår onsdag fra Frederikshavn for at beskytte et dansk containerskib, der skal afhente kemiske stoffer i Libyen, så de ikke falder i hænderne på de forkerte. (Billede: Scanpix/Brian Bergmann)

Det er en fjer i hatten, at USA og Organisationen for Forbud mod Kemiske Våben (OPCW) har udpeget Danmark til at stå i spidsen for afhentning af kemiske stoffer i Libyen, der risikerer at blive til våben i hænderne på de forkerte.

Det mener den danske chef for missionen, flotilleadmiral Torben Mikkelsen, der også stod i spidsen, da Danmark i 2014 var med til at bortskaffe kemiske våben fra Syrien.

- Det er kanon godt. Jeg er stolt af, at jeg personligt får lov til at gøre det igen, men jeg er også stolt på Danmarks vegne, siger Torben Mikkelsen.

- Det er en fjer i hatten, for når vi nu er blevet spurgt, om vi vil lede missionen i Libyen, så må det jo tyde på, at det, vi lavede sidste gang, var godt nok, siger han fra kajen i Frederikshavn, hvor de danske marinesoldater onsdag tog afsked med deres kære.

Selv om Folketinget endnu ikke formelt har vedtaget det danske bidrag, sejler krigsskibet Absalon allerede onsdag mod Libyen, hvor det skal beskytte det civile containerskib, der skal fragte de kemiske stoffer.

Og den kurs kan Absalon formentlig holde med ro i sindet, for samtlige partier i Folketinget oplyste onsdag, at de vil stemme for det danske bidrag.

Af sikkerhedsmæssige årsager vil Torben Mikkelsen ikke oplyse, i hvilken libysk havn de forseglede containere skal afhentes.

Han vil heller ikke løfte sløret for, hvor de præcis skal afleveres.

- De skal afleveres et sted i Tyskland. Mere kan jeg ikke sige, siger flotilleadmiralen.

I Libyen har overgangsregeringen over for Danmark garanteret sikkerheden ved afhentning på havnen, og selv om der ifølge forsvarsminister Peter Christensen (V) er op mod 6000 IS-krigere i Libyen, er den danske chef ikke bekymret for sikkerheden.

- Jeg har mødtes med libyerne i flere omgange, og jeg er overbevist om, at overgangsregeringen har styr på de militser, der hjælper med sikkerheden på havnen, siger Torben Mikkelsen.

Missionen i Libyen ventes ifølge regeringen at være kortvarig, men efter afleveringen af kemien i Tyskland er det planen, at danskerne på Absalon skal fortsætte mod Middelhavet for at indgå i en af Natos fregatstyrker frem til december.

Har du læst disse?

Andre læser også

Hvad tænker du..?

Lige nu på BT.dk

Wozniacki viser helt anderledes...
bt.dk
Anklagerens teori: Peter Madsen var...
bt.dk
Frustreret Hareide flytter det danske...
bt.dk
Peter Madsen i retten: Det viser...
bt.dk
Hitter på mx

AnnonceHitter på mx