Af - 24/12-13 11:21

Kendiskok: Sådan laver du perfekt flæskestegKendiskok: Sådan laver du perfekt flæskesteg

Nikolaj Kirk har masser af tips til flæskestegen og rødkålen. Læs dem her.

storybild

Nikolaj Kirk giver sine tips. (Billede: Polfoto/Facebook)

Flæskestegen er for mange familier et fast inventar på aftenens julebord, men hvordan gør man, hvis man gerne vil lave den perfekte flæskesteg og den mest smækre rødkål, man kan forestille sig?

Mx.dk har spurgt kendiskokken Nikolaj Kirk, der er kendt fra 'Go' morgen Danmark' og tv-programmet 'Nak & Æd'.

Lad os starte med flæskestegen:

- Du tager et ildfast fad, som du hælder cirka tre centimeter vand i. Flæskestegen vender du om, så sværene peger nedad, og så sætter du den i ovnen på 200 grader i 20 minutter, siger Nikolaj Kirk.

Nikolaj Kirk: Vi kommer til at spise græshopper
Nikolaj Kirk: Vi kommer til at spise græshopper

- Derefter tager du fadet ud igen, vender den om og putter nellike, lauerbær og salt mellem sværen. Jeg ved ikke, hvornår de startede den skøre tradition, men sådan gør man jo, siger han med et grin.

Ekstra lækre svær
Derefter skrues ovnen ned på 180 grader. Stegen sættes ind - denne gang med sværene pegende opad - i 15-20 minutter alt efter ovnen og størrelsen på stegen. Stegen tages dernæst ud for anden gang, og vandet hældes fra.

- Det ville jeg hælde fra og gemme til sovsen, og så ville jeg sætte stegen ind igen og give den, indtil den er klar. Det kan være 20-25 minutter afhænigt af tykkelsen på stegen, men den skal have et godt drøn op på 200 grader. Det er vigtigt, at man husker at hælde vandet fra, når den sættes ind for tredje gang. Der må ikke være mere vand i, ellers damper man den videre i ovnen, siger Nikolaj Kirk.

Pas på! Fed julemad kan dræbe din hund
Pas på! Fed julemad kan dræbe din hund

Og her spiller tricket med at have vendt stegen på hovedet i starten ind. Det giver nemlig ekstra lækre, sprøde svær.

- Når man har mørnet den i vandet de første 20 minutter, vil den senere boble op og blive sprød på toppen.

Stegen er klar, men vent lige lidt, før du begynder at skære.

- Det er vigtigt, at man lader den trække, når man tager den ud. Hvis man skærer i knaldvarmt kød, så pibler alt saften ud af den, og så bliver den tør. Så lad den trække 15-20 minutter, så har den en god spisetemperatur, og saften har sat sig i kødet, siger Nikolaj Kirk.

Hjemløses mad stjålet: Anonym redder juleaften
Hjemløses mad stjålet: Anonym redder juleaften

Tips til rødkålen
Mange danskere køber rødkål på glas, men hvis man er i det ambitiøse hjørne og i snittehumør, så har han også lidt tips til rødkålen. Det forudsætter dog, at man enten har købt en hel and med indmad eller andefedt.

- Inde i numsen på anden, sidder der en masse gumpefedt, som man kan smelte i en gryde - man skal huske at fjerne fedtklumperne bagefter. Hvis man ikke har købt en hel and, har man sikkert købt andefedt ved siden af, siger Nikolaj Kirk og fortsætter:

- Så smider man den snittede rødkål ned i andefedten og vender det deri, det giver en fantastisk smag til rødkålen. Så hælder man en flaske rødvin i, lidt appelsin, nellike, salt, peber og et par spiseskefulde god, dansk honning. Fuld knald og låg på i 25 minutter. Når de er gået, fjerner man låget og lader det hele koge ind, så alt rødvinen, honningen og andefedtet glaserer rødkålen, siger Nikolaj Kirk.

Dernæst er det bare at tage gryden af, og så er der mad til gæsterne.

Velbekomme.

Har du læst disse?

Andre læser også

Hvad tænker du..?

Lige nu på BT.dk

Dansk duo misser All England-finale...
bt.dk
Dansk reality-deltager har fået...
bt.dk
Stjerne-skuespiller blev til grin...
bt.dk
Fie Laursen viser sine bryster frem:...
bt.dk
Hitter på mx

AnnonceHitter på mx