Af - 02/10-14 16:18

Syge soldater får forsinket erstatningSyge soldater får forsinket erstatning

Over 140 soldater har nu fået anerkendt, at deres PTSD skyldes oplevelser i krig takket være den særlov, der fjernede en omstridt regel. En advokat glæder sig, men frygter, at afslagene først kommer nu.

storybild

Krigsveteraner har i flere omgange demonstreret for at få fjernet reglen om, at de skal have været til lægen inden for et halvt år efter hjemkomsten. Nu begynder effekten at vise sig. (Billede: Polfoto)

Den særlov, der skal sikre, at traumatiserede veteraner ikke bliver snydt for erstatning, bare fordi de ikke gik til læge straks efter hjemkomsten, har betydet, at over 140 tidligere soldater nu har fået anerkendt PTSD som en arbejdsskade.

Det fremgår af en status, som Arbejdsskadestyrelsen har sendt til Beskæftigelsesministeriet. Dermed kan veteranerne se frem til at få arbejdsskadeerstatning, og tallene glæder advokat Mads Krøger Pramming, der fører sager for en lang række veteraner.

- Umiddelbart bliver jeg rigtig glad over at se de tal. Inden særloven fik mere end 90 procent afslag, så den her udvikling er meget positiv, siger han til metroxpress.

Forsvaret afviser syg veteran: Din far var dranker
Forsvaret afviser syg veteran: Din far var dranker

Inden særloven skulle veteraner have været til lægen med symptomer på PTSD senest seks måneder efter, at de var kommet hjem fra en mission. Efter lang tids pres vedtog Folketinget sidste sommer en særlov, der fjernede kravet, og Arbejdsskadestyrelsen er derfor i gang med at behandle en lang række sager.

Ud af 353 sager, som er anmeldt af soldater tidligere end 1. januar 2013, har 35 fået afslag, mens 143 har fået anerkendt, at deres PTSD skyldes en udsendelse som soldat. 175 sager er stadig under behandling, men vil ifølge Arbejdsskadestyrelsen være afgjort inden årets udgang.

Pladsmangel: Soldater bliver indkvarteret på hotel
Pladsmangel: Soldater bliver indkvarteret på hotel

Selv om advokat Mads Krøger Pramming glæder sig over de mange veteraner, der nu kan se frem til en erstatning, de ellers ikke ville have fået, advarer han om, at netop de 175 resterende sager kan falde anderledes ud.

- Fremadrettet kan en bekymringen være, at Arbejdsskadestyrelsen har valgt at behandle de sager først, som er nemmest at anerkende. Mine klienter har primært fået anerkendelser, mens de første par afslag først er dukket op inden for de sidste par måneder. Så det bliver meget spændende at se, om der kommer en masse afslag i den næste tid, siger Mads Krøger Pramming.

Forsvaret forærer rækkehuse til syge ex-soldater
Forsvaret forærer rækkehuse til syge ex-soldater

Flere hundrede krigsveteraner fik gratis pot
Flere hundrede krigsveteraner fik gratis pot

LÆS OGSÅ: Forlig: 30 millioner ekstra til veteranhjem og sommerlejre

LÆS OGSÅ: Danmark sender kampfly afsted torsdag

LÆS OGSÅ: Thorning vil sende soldater østpå og følge op med nye sanktioner

Har du læst disse?

Andre læser også

Hvad tænker du..?

Lige nu på BT.dk

Chok i FC København: Stjernespiller...
bt.dk
FCK nåede det sidste tog sydpå: 'Det...
bt.dk
DMI advarer: Risiko for skybrud og...
bt.dk
Efter skræmmende fund: Nu har...
bt.dk
Hitter på mx

AnnonceHitter på mx