Af Ritzau - 29/08-16 01:39; Opdateret: 29/08-16 07:27

Landbruget og S kræver klarhed om EU-undtagelseLandbruget og S kræver klarhed om EU-undtagelse

Det vil få alvorlige konsekvenser, hvis kvægundtagelsen ikke forlænges, mener Landbrug & Fødevarer.

storybild

Det vil få "alvorlige konsekvenser" for danske kvægbønder, hvis den såkaldte kvægundtagelse ikke forlænges, vurderer Landbrug & Fødevarer. (Billede: Scanpix/Michael Bothager)

Det kan få alvorlige konsekvenser for kvægbønder i Danmark, hvis EU ikke forlænger den såkaldte kvægundtagelse. Det vurderer både Landbrug & Fødevarer og Socialdemokraterne.

Derfor kræver de begge klarhed over, om undtagelsen forlænges.

EU-Kommissionen tøver med at forlænge en undtagelse til danske kvægbønder fra EU's regler om gylleudledning.

Den tøven er ifølge Berlingske et resultat af kommissionens bekymringer over manglende miljøhensyn i den såkaldte landbrugspakke, som regeringen og dens støttepartier vedtog i februar.

Der er ifølge Karen Hækkerup, der er administrerende direktør i Landbrug & Fødevarer, "ingen tvivl om, at det vil få alvorlige konsekvenser", hvis ikke undtagelsen forlænges.

Hun mener, at EU-Kommissionen ikke har forstået indholdet af landbrugspakken til fulde.

- Der er ingen tvivl om, at kvæg-undtagelsen er rigtig vigtig for danske landmænd, siger hun.

- Derfor må EU få sat sig ind i, hvad den her pakke handler om, siger hun.

Socialdemokraterne har indkaldt miljø- og fødevareminister Esben Lunde Larsen (V) til et samråd som følge af EU-Kommissionens tøven.

- Vi har hasteindkaldt miljø- og fødevareministeren i samråd for at høre, hvad regeringens plan for at sikre kvægundtagelsen er. Mister vi kvægundtagelsen, koster det mellem 40 og 80 millioner kroner, siger landbrugsordfører Simon Kollerup (S).

- Vi mener, at regeringen bør have en plan for at få kvægundtagelsen hjem igen. Hvis det ikke lykkes, er der ingen vej udenom: Så må man lave landbrugspakken om.

Han undrer sig over, at der ikke er fundet en endelig løsning på, om undtagelsen skal forlænges eller ej.

- Det er fuldstændig uholdbart, at regeringen ikke har styr på kvægundtagelsen. Den er en del af fundamentet under kvægbønders økonomi. Den er presset nok i forvejen, så det chokerer mig, at regeringen vil gamble med kvægbøndernes økonomi, siger Simon Kollerup.

Andre læser lige nu

Hvad tænker du..?
Hitter på mx

AnnonceHitter på mx