Af Amalie Abildgaard - 05/10-17 13:48

Tusindvis af unge demonstrerer landet over Tusindvis af unge demonstrerer landet over

Politikere mener, det ikke nytter noget.

storybild

Studerende har tidligere været på gaden for at demonstrere. Her fra en demonstration mod nedskæringer på uddannelse på Rådhuspladsen i København sidste år. (Billede: Tine Torp Thorlin)

Landet over demonstrerer studerende, gymnasieelever og undervisere på en lang række uddannelsesinstitutionerne mod regeringens besparelser på uddannelsesområdet. Det sker i dag, torsdag, men uddannelsesordførerne fra regeringen ser ingen grund til protesterne.

»Jeg ser det som proportionsløst at demonstrere over at presset på uddannelsesområdet,« siger Henrik Dahl, der er uddannelsesordfører for Liberal Alliance og uddyber:

»Danmark er det land i verden, der bruger den største procentdel af vores bruttonationale produkt på uddannelsesområdet. Alle andre skoleelever verden rundt går i skole under strammere vilkår.«

Flere tusinde har tilmeldt sig demonstrationerne landet over på Facebook, mens der i skrivende stund er 41 gymnasier, der nedlægger undervisningen i protest, og 35 gymnasier har aktiviteter i samme forbindelse.

Der er både planlagt demonstrationer i København, Odense, Aarhus, Rønne samt Aalborg. Uddannelsesalliancen, der repræsenterer flere end 40 elevorganisationer og fagforbund, står bag demonstrationerne og protesterer imod, at regeringens besparelser på uddannelsesområdet.

Uddannelsesalliancen står bag demonstrationerne, der går på gaderne for følgende to ting:

  1. Regeringen vil spare i 14,7 milliarder kroner på selve uddannelserne frem til 2021. Det svarer til at hver uddannelsesinstitution sparer 2 procent om året. Et krav til offentlige effektiviseringer som uddannelsesområdet ellers var gået fri af. I forhold til sidste års demonstrationer har regeringen forlænget besparelserne med et år mere.
  2. Samtidig varsler regering, der ifølge uddannelsesalliancen vil gå udover gymnasieelevernes uafhængighed fra forældre og sociale mobilitet.
»De er i deres gode ret til at demonstrerer, og jeg kan godt forstå, at når man oplever noget, man er berørt af, at man demonstrerer imod det,« siger Mads Fuglede, der er uddannelsesordfører for Venstre og tilføjer:

»Jeg tvivler meget på, at de opnår noget ved demonstrationerne. De danske studerende er meget godt stillet i forvejen.«

Formand for Danske Gymnasieelever Jens Philip Yazdani er dog ikke enig ik, at det er betydningsløst at demonstrere.

»Sidste år protesterede vi imod, at regeringen skulle skære ned på SU, og det endte med, at de lod være. Vi håber igen at kunne sende et stærkt signal om, at de skal holde nallerne fra uddannelsesområdet næste år,« siger Jens Philip Yazdani.

Han er ikke enig i kritikken om, at danske studerende er privilegeret nok i forvejen.

»Vi kan se, at mængden af midler til hver enkelt elev er faldet, hvor den i andre lande, som vi sammenligner os med, stiger. Uddannelse er den vigtigste forudsætning for vores velstand og demokrati, og derfor demonstrerer vi mpd besparelserne på området,« siger formanden.

Uddannelsesminister Søren Pind har ikke ønsket at kommentere på demonstrationerne.

Andre læser lige nu

Andre historier

Hvad tænker du..?

Lige nu på BT.dk

Iskold luft mellem Sex and the...
bt.dk
Han skulle være henrettet i dag: Men...
bt.dk
Kongehuseksperter er ikke i tvivl:...
bt.dk
Ny liste opfordrer til drab på danske...
bt.dk
Hitter på mx

AnnonceHitter på mx