Af - 13/01-15 06:12

Unge kvinder dropper p-pillerneUnge kvinder dropper p-pillerne

Frygt for bivirkninger får et stigende antal danske kvinder til at opgive p-pillerne, men det er en dårlig idé, mener ekspert

storybild

(Billede: Polfoto)

Til næste år kan p-pillen fejre 50 års fødseldag i Danmark, og til trods for at den har mange år på bagen, er den lille pille stadig en af de mest populære former for prævention.

Mellem 25 og 30 procent af danske kvinder i den fødedygtige alder tager ifølge Netdoktor p-piller, men pillens popularitet er ikke det, den har været.

Nye sikre præventionsmidler til mænd på vej
Nye sikre præventionsmidler til mænd på vej

Fra 2006 til 2013 er der sket et fald på 8,7 procent i mængden af solgte p-piller. Det viser tal fra det danske lægemiddelstatistikregister. Faldet er størst blandt yngre kvinder i aldersgruppen 20-39 år samt blandt helt unge piger i alderen 10-14 år.

Samme tendens kan ses på den anden side af sundet. Tal fra det svenske lægemiddelregister viser, at andelen af svenske kvinder på p-piller er faldet med seks procent, og også i Sverige er det især de yngre kvinder i alderen 25-34 år, der dropper p-pillerne.

Men det er ikke nødvendigvis en god idé, mener overlæge ved Hvidovre Hospital Charlotte Wilken-Jensen.

Unge kvinder raser: Ungdomsblad opfordrer piger til at tage p-piller
Unge kvinder raser: Ungdomsblad opfordrer piger til at tage p-piller

- Det er i høj grad mediernes skyld, at mange kvinder fravælger p-piller, fordi de frygter bivirkninger, men p-piller er fantastisk gavnlige, og der er forskning, som viser, at p-pillebrugere lever længere, og at de forebygger forskellige former for kræft.

Formand for De Praktiserende Lægers Organisation, Bruno Melgaard Jensen mener heller ikke, at frygten for bivirkninger bør afholde kvinder fra at spise p-piller.

- Risikoen er ikke ret stor for en ung, rask kvinde, der ikke ryger, og hvis man har bekymringer, er det altid en snak, man kan tage med sin læge.

Kommune giver fri prævention til unge
Kommune giver fri prævention til unge

I en undersøgelse fra Sundhedsstyrelsen fra 2010 angiver næsten 40% af kvinder mellem 15 og 24 år, der har måtte vælge en abort, at bivirkninger - eller frygt for bivirkninger - er årsag til, at de ikke tager p-piller.

Og netop risikoen for uønsket graviditet er ifølge Charlotte Wilken-Jensen det største problem ved, at kvinder dropper p-pillerne.

- I Sverige er mange gået over til minipiller eller ingenting, og i disse år ser vi, at landets aborttal er steget enormt meget.

Hun peger dog på, at de danske kvinder er fornuftige nok til at vælge et alternativ til p-pillen, og at de danske aborttal ligger stabilt.

Andre læser lige nu

Hvad tænker du..?
Hitter på mx

AnnonceHitter på mx