Af - 07/07-16 04:00

Børn og unge på afføringsmedicin er mere end firedobletBørn og unge på afføringsmedicin er mere end firedoblet

Mangel på motion og dårlige toiletvaner kan ifølge eksperter være forklaringen på, at 16.154 børn og unge under 20 år sidste år indløste en recept på medicin mod forstoppelse.

storybild

På bare ti år er antallet af børn og unge under 20 år, der får receptpligtig medicin mod forstoppelse, mere end firedoblet, viser tal fra Sundhedsdatastyrelsen.

På børnekirurgisk afdeling på Rigshospitalet, genkender man, at flere og flere børn og unge søger hjælp.

“Der er helt sikkert flere, der henvender sig til os på grund af forstoppelse, og især dem, der passer vores telefonlinje, føler nogle gange, de er ved at drukne i forstoppede børn”, siger specialsygeplejerske Margrethe Maegaard og fortæller, at mange af børnenes problemer skyldes forkert kost og væske - især at de får for lidt at drikke - samt dårlige toiletvaner.

Læge: Du risikerer at dø, hvis du holder på din afføring
Læge: Du risikerer at dø, hvis du holder på din afføring

De væsentligste årsager til forstoppelse blandt de unge er for lidt vand, for lidt motion og for få fibre i kosten, hvis man ikke fejler noget alvorligt.

Jacob Rosenberg, professor ved Institut for Klinisk Medicin, Herlev-Gentofte Hospital.

Specialist og mangeårig forsker i mave-tarm-sygdomme Dennis Raahave mener også, at kost kan være en del af problemet kombineret med, at børn og unge dyrker mindre motion.

“Vi ved fra forskning, at motion fremmer tarmfunktionen, men den teknologiske udvikling betyder, at mange børn og unge i dag lever et meget stillesiddende liv, og det kan være en tungtvejende årsag til, at flere får problemer”, siger Dennis Raahave og påpeger, at problemerne for mange børn og unge også kan være psykologisk betingede, fordi de synes, det er pinligt at gå på toilettet.

Christina kan ikke gå nogen steder uden at have et toilet i nærheden
Christina kan ikke gå nogen steder uden at have et toilet i nærheden

Hvis man vænner sig til at holde sig, kan det få den meget uheldige konsekvens, at man til sidst ikke længere kan mærke, man skal på toilettet. Det betyder, at man vænner sig til at gå med en stor mængde afføring i tarmen, og det giver gener i form af ondt i maven og oppustethed

Specialist og mangeårig forsker i mave-tarm-sygdomme Dennis Raahave

Samme oplevelse har Gerd Johnsen, afføringsekspert og specialsygeplejerske, der har arbejdet med området i 33 år.

“Vi kan ikke fordrage afføring og lader være med at gå på toilettet, fordi vi er bange for, at andre kan lugte det. Og så er toiletforholdene mange steder så dårlige, at vi også holder os”, siger hun og og forklarer, at risikoen for forstoppelse øges markant, hvis man holder afføringen tilbage.

“Udskillelsen af afføring er jo mere intimt end vores seksualitet. Det er virkelig en skjult ting, og der er ikke grænser for, hvad folk gør for at skjule, at de har afføring” siger Gerd Johnsen, afføringsekspert og specialsygeplejerske.

Din afføring sladrer om din sundhed: Dette skal du holde øje med
Din afføring sladrer om din sundhed: Dette skal du holde øje med

Får børn et forskruet forhold til at lave lort, kan de ende med at udvikle inkontinens. Derfor er det også vigtigt at søge hjælp, hvis barnet har problemer. Vi får også mange henvendelser på grund af både afførings- og urininkontinens, hvor det viser sig at være forstoppelse der er grund til det.

Margrethe Maegaard, specialsygeplejerske på børnekirurgisk afdeling på Rigshospitalet.

Andre læser lige nu

Hvad tænker du..?
Hitter på mx

AnnonceHitter på mx