Af Ritzau - 08/10-16 09:29; Opdateret: 08/10-16 15:15

Retten vil have PET-bøger beslaglagt hos medierRetten vil have PET-bøger beslaglagt hos medier

Både Ekstra Bladet og Radio24Syv har fået fogedforbud mod omtale af omstridt bog om efterretningstjeneste.

storybild

PET har forlangt og fået et fogedforbud mod udgivelse af en bog om tidligere PET-chef Jakob Scharf. (Foto: /Scanpix 2016). (Foto: People Press/Scanpix 2016) (Billede: Scanpix/People Press)

Københavns Byret har nedlagt fogedforbud mod Ekstra Bladet, Radio24Syv, efter at medierne har offentliggjort uddrag fra bogen"Syv år for PET".

Det skriver Ekstra Bladet, ligesom det fremgår af rettens stævning af Radio24Syv.

I rettens kendelse mod Radio24Syv fremgår det også, at myndighederne nu kan beslaglægge mediernes udgaver af bogen.

- Betingelserne for at foretage beslaglæggelse af alle de eksemplarer af bøgerne, der befinder sig hos de sagsøgte, er opfyldt, lyder det i rettens afgørelse.

Fogedforbuddene er blevet udstedt i alt hast, da retten blev sat klokken 01:50 natten til lørdag.

Der var tale om et såkaldt offentligt retsmøde, hvor sagsøgeren, PET, var repræsenteret af advokat Henrik Nedergaard Thomsen fra Kammeradvokaten, der er statens advokat.

Ingen medier var til stede eller bekendt med retsmødet.

Retten blev hævet klokken 02.10, da dommer Bodil Toftemann afsagde fogedforbuddene, der i Ekstra Bladets tilfælde lyder:

- Det forbydes sagsøgte at offentliggøre indholdet af bogen "Syv år for PET" skrevet af Morten Skjoldager eller på anden måde omtale indholdet af dele eller dele af bogen.

Ekstra Bladet blev først bekendt med kendelsen flere timer efter retsmødet.

Også radiokanalen Radio24Syv har fået en stævning om et fogedforbud, efter at nyhedschefen Simon Andersen fredag læste højt fra bogen.

Det fremgår desuden af forbuddet, at i alt 98 boghandlere også har fået et fogedforbud.

Én Bog & Idé-butik i Frederiksberg Centeret har dog fredag allerede solgt 11 eksemplarer af bogen.

Fredag oplyste Jacob Kvist, der er kreativ direktør på forlaget Peoples Press, at 5000 udgaver af bogen er sendt ud til boghandlere.

Ekstra Bladet har fjernet og sløret artikler på sin hjemmeside, men har ikke kunnet hente de tusinder af aviser, der allerede ved forbuddets udstedelse var sendt til trykken og ud i butikkerne, tilbage.

Et fogedforbud er et foreløbigt forbud. Derefter følger en egentlig retssag om bogen - en såkaldt justifikationssag - hvor forbuddet skal bekræftes af retten.

Ritzau har været i kontakt med Rigspolitiet, der henviser til PET i forhold til, hvordan den praktiske beslaglæggelse af bøger skal foregå. PET har endnu ikke kommenteret sagen.

Andre læser lige nu

Hvad tænker du..?
Hitter på mx

AnnonceHitter på mx