Af - 04/03-14 11:24; Opdateret: 04/03-14 11:44

Manglende hygiejne: Derfor er du (endnu) ikke blevet sygManglende hygiejne: Derfor er du (endnu) ikke blevet syg

Selvom der er overført bakterier eller virus til dit brød, bliver du ikke nødvendigvis syg.

storybild

(Billede: Dansk Supermarked/Claus Sjödin)

Måske synes du, det er logisk at tænke på hygiejne, når man køber tag-selv-varer. Men det betyder ikke, at andre rent faktisk gør det. Metroxpress observerede kundernes køb ved et brødhus i Netto, og her valgte hver tredje at droppe hygiejnen og stikke deres bare hænder ned i brødkasserne.

Ved Fødevarestyrelsen understreger man, at engangshandskerne ikke er der for sjov.

- Der er en grund til, at man bliver bedt om at tage handsker på, og det er at minimere risikoen for at overføre bakterier og virus, forklarer Helle Eriksen, bromatolog i Fødevarestyrelsen.

- Men selvom du tager et brød uden handsker på, betyder det ikke nødvendigvis sygdom for de efterfølgende kunder, hvis du bare putter det i posen og går. De færreste står og rør ved flere brød, og derfor er det kun deres eget brød, der er i farezonen, hvis de har haft virus på hænderne, uddyber hun.

Hygiejnen halter: Så klamt er tag-selv-brødet
Hygiejnen halter: Så klamt er tag-selv-brødet

Om du risikerer at blive syg afhænger blandt andet af dit immunforsvar, samt hvorvidt den tidligere kunde har været inficeret med virus.

- Vi har ikke hørt om nogle udbrud, der stammer fra tag-selv-brød. Men man kan ikke udelukke, at en kunde kan blive syg, hvis en tidligere kunde med for eksempel norovirus på fingrene har rørt ved flere brød, for teoretisk set er det muligt, forklarer hun.

- Men det kræver, at personen har haft meget beskidte fingre, som har indeholdt tilstrækkeligt mange virus. Norovirus er den virus, der giver roskildesyge, siger hun.

Minister vil afskaffe elite-smiley
Minister vil afskaffe elite-smiley

Dansk Supermarkeds pressechef, Mads Hvitved Grand, har over for metroxpress fastslået, at de tager hygiejnen alvorligt og ønsker, at kunderne bruger engangshandskerne. Derfor vil de fremadrettet have større fokus på brødhusene.

- Vi vil være endnu mere opmærksomme og evaluere, for det her er bare ikke godt nok. Syv ud af 21 [der ikke bruger engangshandskerne] er alt for mange. Det er noget, der skal gøres noget ved, fastslår han.

LÆS OGSÅ: Snart må butikker sælge gammel mad

Andre læser lige nu

Hvad tænker du..?
Hitter på mx

AnnonceHitter på mx